Rolniczka kontynuuje rodzinną tradycję
Rodzeństwo Joanna i Piotr Góralscy od dziecka interesowało się zwierzętami oraz pracą w rolnictwie. Marząc o kontynuowaniu tradycji rolniczych, jako kolejne pokolenie rodziny Góralskich, po ukończeniu nauki postanowiło przejąć rodzinne gospodarstwo, w którym utrzymuje 150 krów dojnych o wydajności niespełna 9 tys. kg mleka. Stado objęte jest oceną Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. W gospodarstwie Góralskich pracują dwa wozy paszowe, w których przygotowywana jest mieszanina TMR. W jej skład wchodzi: sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy, śruty NON GMO, a dawka zbilansowana jest na produkcję 28 litrów mleka dziennie.
Opłacalność produkcji mleka zależy od racjonalnego żywienia
– Stado podzielone jest na 3 grupy, w zależności od fazy laktacji. Racjonalizacja żywienia bydła mlecznego, to jeden z ważniejszych aspektów ekonomiki produkcji, gdyż żywienie obejmuje 3/4 całkowitych kosztów utrzymania krów – mówi Joanna Góralska.
Nasienie od najlepszych buhajów
Opiekę nad stadem sprawuje w gospodarstwie lekarz weterynarii Arkadiusz Szkamelski, który zajmuje się także rozrodem ...