Pomimo wzrostu kosztów produkcji, ceny produktów mleczarskich pozostały na tym samym poziomie
Na przewodniczącego zebrania wybrano Wacława Radomskiego, skład prezydium uzupełnili Andrzej Rybakiewicz – sekretarz oraz dwoje asesorów – Jolanta Włodarzewska i Bohdan Kluzik.
Po zatwierdzeniu regulaminu i porządku obrad przedstawiciele przystąpili do wyboru komisji. W skład komisji mandatowej weszli: Krzysztof Wieczorek, Grzegorz Krasiński, Bogdan Jakubowski. Komisja wyborcza pracowała w składzie: Anna Nowakowska, Marek Śpiewakowski, Ryszard Gontarek, a uchwał i wniosków: Dorota Lewandowska, Grzegorz Jankowski, Zbigniew Szachewicz. Komisja skrutacyjna funkcjonowała w składzie: Dariusz Urbański, Zygmunt Kowalski, Marek Stasiak.
– Rok 2019 był trudnym rokiem, ze względu na znaczący wzrost kosztów produkcji, między innymi wzrost cen energii elektrycznej, gazu, a także wynagrodzeń pracowników. Wzrost kosztów nie przełożył się na wzrost dochodów ze sprzedaży produktów nabiałowych – rozpoczął swoje sprawozdanie Mariusz Falgowski, prezes KeSeM Włocławek. – Rynek nie przyjmował podwyżek cen artykułów nabiałowych a jeśli już, to na marginalnym poziomie.
Dobra współpraca z dostawcami jest najważniejsza
Jak poinformował prezes Falgowski, w 2019 r. średnia cena skupu w KeSeM Włocławek była wyższa niż w 2018 r. Łącznie spółdzielnia skupiła 25,84 mln l mleka z 324 gospodarstw. Średni skup na gospodarstwo wyniósł w 2019 r. 80 tys. litrów.
– W naszej spółdzielni każdy dostawca bez względu na ilość dostarczanego mleka był i jest ważny. Robimy wszystko, aby nasza współpraca z producentami mleka była jak najlepsza – zapewniał prezes KeSeM.
Wzrost udziału sieci handlowych to konsekwencja zmniejszania się liczby sklepów tradycyjnych i małych hurtowni rodzinnych, niewytrzymujących silnej konkurencji ze strony sieci, które mogą sobie pozwolić na agresywną politykę cenową, znaczące upusty cenowe, zawyżanie marż w sytuacji bardzo dużej nadpodaży nabiału, do której przyczynia się duża konkurencja wśród spółdzielni mleczarskich. W 2019 roku KeSeM wchodził szerzej do sieci handlowych poprzez różne formy promocji, akcje sprzedażowe, nowe produkty i opakowania. Decydował się również na produkcję w markach własnych sieci, dążąc cały czas do większego przerobu mleka i zmniejszania ilości mleka przerzutowego, którego cena była i jest bardzo niestabilna. Wzrosła także sprzedaż w dwóch sklepach firmowych, gdzie łączny obrót wyniósł niemal 1 mln zł. KeSeM utracił jednego ze stałych klientów – cukiernię, która zmieniła technologię produkcji na tańszą. Zastąpiła twaróg mielony tańszym surowcem sprowadzanym z Niemiec.
– Obecny rok zapowiadał się całkiem przyzwoicie, udało nam się podwyższyć ceny zbytu, udało się podwyższyć w styczniu cenę surowca o 5 gr/l. Niestety, pandemia spowodowała ogromne zawirowania nie tylko w mleczarstwie. Na początku popyt wzrósł w takim stopniu, że ledwo nadążaliśmy z produkcją. Wraz z zamknięciem granic ograniczono eksport, a ceny produktów znacznie spadły. Spieniężenie powinno poprawić się w czerwcu 2020 r. – mówił Mariusz Falgowski. – Chciałbym podziękować naszym dostawcom za trud związany z produkcją i dostarczaniem mleka, a także ich rodzinom, radzie nadzorczej za podejmowanie dobrych decyzji oraz pracownikom za ich dobrą i odpowiedzialną pracę.
W spółdzielczości ważna jest szczera rozmowa z jej członkami
Władysław Krygier, przewodniczący rady nadzorczej, przedstawiając sprawozdanie z jej prac, stwierdził, że sprzedajemy nasze płody rolne wielu instytucjom, a tylko w spółdzielniach możemy spotkać się z zarządem i uzyskać informacje i wyjaśnienia.
– Niech każdy wyciągnie sam z tego faktu wnioski – podkreślił Krygier. – Jako przewodniczący rady, obserwujący od wielu lat, zdaję sobie sprawę, że cena skupu w naszej spółdzielni nie wynika z widzi mi się zarządu. Znamy jednak realia i możliwości naszej spółdzielni, to jest nasza spółdzielnia, która pozwala nam realizować nasze cele. Zakład funkcjonuje a rolnicy mają za mleko zapłacone na czas. Chciałbym podziękować członkom spółdzielni za trudną i odpowiedzialną pracę – podkreślił Władysław Krygier.
– W jednej ze spółdzielni, której już nie ma, prezes w kwietniu 2019 r. stwierdziła, że ceny skupu nie obniża, ale i nie dodała, że od stycznia nie płaci za mleko – mówił Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. – W spółdzielczości bardzo ważna jest szczera rozmowa, ale oprócz szczerości jest także badanie sprawozdania finansowego, które KZSM wykonał w waszej spółdzielni. Gdy rozmawiałem z udziałowcami upadłego ROTR-u pytałem czy sprawdzali sprawozdanie finansowe? Odpowiedzieli, że wierzyli prezesowi. Wierzcie waszemu prezesowi, ale macie też do dyspozycji sprawozdanie finansowe – apelował Broś.
-
Od lewej: Bohdan Kluzik, Jolanta Włodarzewska, Wacław Radomski, Władysław Krygier, Andrzej Rybakiewicz
Jak podkreślił prezes KZSM, ponad 70% produkcji mleczarskiej jest kierowane na rynek przez sieci, które oczekują nieustannych obniżek cen zbytu. Najwyższa Izba Kontroli zwróciła się o ocenę do UOKiK w zakresie spełniania przez ten urząd funkcji kontroli przewagi kontraktowej. KZSM przygotował bardzo ostrą ocenę działalności UOKiK.
– Chciałbym, aby nasze spotkania były uczciwe w rozmowie. Nie da się często spieniężyć mleka powyżej pewnego poziomu, który ustala handel także ten międzynarodowy – mówił Waldemar Broś. Przedstawił także kalkulacje kosztów produkcji i cen produktów.
Na kilogram masła i około 2 kg odtłuszczonego mleka w proszku potrzeba 20 l mleka. Przy średnich cenach mleka 1,35 zł/l oraz kosztach pozasurowcowych na poziomie 30%, masło powinno kosztować ponad 17,36 zł/kg, a mleko w proszku 10,6 zł/kg. Dziś OMP kosztuje ok 9,5 zł/kg, a masło w granicach 14,5 zł/kg.
Najlepsi dostawcy do KeSeM Włocławek
- Grzegorz Krasiński 164 tys. l (149%
- Ireneusz Gołębiewski 371 tys. l (141%
- Zdzisław Wiśniewski 165 tys. l (128%
- Krystian Stankiewicz 271 tys. l (127%
- Grzegorz Michałowski 221 tys. l (121%
- Władysław Krygier 245 tys. l (118%
- Zbigniew Szachewicz 225 tys. l (114%)
- Dawid Sieciński 709 tys. l (114%)
Udzielenie absolutorium zarządowi KeSeM
Delegaci wybrali następnie jednego członka rady nadzorczej, dwóch delegatów na zjazd KZSM oraz jednego przedstawiciela na zjazd przedkongresowy Krajowej Rady Spółdzielczej. Ich przeprowadzeniem zajęła się komisja skrutacyjna – Dariusz Urbański, Zygmunt Kowalski i Marek Stasiak. W wyniku tajnego głosowania, do rady nadzorczej wszedł Wojciech Górski.
Delegatami na Zjazd KZSM zostali Waldemar Krygier i Mariusz Falgowski. Na zjeździe przedkongresowym KeSeM reprezentować będzie wiceprezes Jadwiga Gapińska.
Po głosowaniu delegaci przegłosowali uchwały m.in. w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego, jednogłośnie udzielili absolutorium zarządowi – prezesowi Mariuszowi Falgowskiemu oraz wiceprezes Jadwidze Gapińskiej oraz zatwierdzili kierunki rozwoju
spółdzielni.
spółdzielni.
Wyróżnienia i nagrody dla produktów KeSeM
Targi World Food Poland – wyróżnienie dla Śmietany Wiejskiej z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, złoty medal dla Kefiru na V Krajowej Ocenie Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych w Kielcach, wyróżnienie dla twarogu tłustego klinka z ziołami na Foodexpo Gdańsk, Twarogowy Król i Twarogowy Hit dla Twarogu Klinka na Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa organizowanym przez Katedrę Mleczarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich w Warszawie, wyróżnienie w kategorii produkt tradycyjny dla twarogu klinka z ziołami na targach Natura Food, zwycięzca kategorii nabiał w plebiscycie Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza, Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw w kategorii przedsiębiorstwo, wyróżnienie zdobyło Masło Osełkowe z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej.
- Najlepsi dostawcy, zarząd KeSeM Włocławek i prezydium walnego wraz z prezesem Waldemarem Brosiem (w środku), prezesem Mariuszem Falgowskim (pierwszy z lewej) oraz wiceprezesem Jadwigą Gapińską. Wśród nagrodzonych jest Władysław Krygier (piąty z lewej)
Paweł Kuroczycki
Zdjęcia: Paweł Kuroczycki