Zbyt małe pobranie suchej masy przyczyną problemów metabolicznych u krów
Jednak najważniejsze jest nie energia i białko, a wskaźnik DMI – czyli pobranie suchej masy, a na to, jakie będzie pobranie suchej masy we wczesnej laktacji wpływa wiele czynników. Najważniejszymi wśród nich są: ketoza, występowanie podklinicznej kwasicy u krów świeżo wycielonych krów, nadmierna gęstość obsady w oborze oraz przebieg okresu przejściowego zasuszenia.
I właśnie okres przejściowy – zdaniem większości specjalistów – jest najbardziej newralgicznym okresem, w którym praktycznie wszystko może się wydarzyć. W tym czasie następuje bowiem spadek funkcji odpornościowych organizmu, zmniejszenie pobrania suchej masy, wzrost ilości wolnych kwasów tłuszczowych w organizmie. Jeżeli zatem zwiększymy pobranie suchej masy w okresie zasuszenia, to po wycieleniu możemy uniknąć wielu problemów metabolicznych.
Kluczową zatem strategią powinno być zachowanie zdrowego – czyli kontrolowanego pod względem zawartości energii – pobrania suchej masy w okresie zasuszenia, zachęcanie krów po wycieleniu do wysokiego pobrania suchej masy oraz opracowanie „łagodnego” przejścia z końcowej fazy zasuszenia do okresu tuż po wycieleniu. Im łagodniej przejdziemy z dawki pokarmowej okresu zasuszenia do dawki krowy mlecznej, tym lepiej.
Beata Dąbrowska