StoryEditorRozród krów

Problemy z rozrodem u krów zaczynają się od niejedzenia

24.08.2018., 17:08h
O dobrym rozrodzie w stadzie mówimy wówczas, gdy na 100 krów uzyskujemy 10–11 wycieleń miesięcznie. Niestety, w większości mlecznych gospodarstw krowy nie mają takiej płodności, jakiej życzyliby sobie hodowcy, a słaby rozród najczęściej kojarzony jest z ujemnym bilansem energii.

Zbyt małe pobranie suchej masy przyczyną problemów metabolicznych u krów

Jednak najważniejsze jest nie energia i białko, a wskaźnik DMI – czyli pobranie suchej masy, a na to, jakie będzie pobranie suchej masy we wczesnej laktacji wpływa wiele czynników. Najważniejszymi wśród nich są: ketoza, występowanie podklinicznej kwasicy u krów świeżo wycielonych krów, nadmierna gęstość obsady w oborze oraz przebieg okresu przejściowego zasuszenia.

I właśnie okres przejściowy – zdaniem większości specjalistów – jest najbardziej newralgicznym okresem, w którym praktycznie wszystko może się wydarzyć. W tym czasie następuje bowiem spadek funkcji odpornościowych organizmu, zmniejszenie pobrania suchej masy, wzrost ilości wolnych kwasów tłuszczowych w organizmie. Jeżeli zatem zwiększymy pobranie suchej masy w okresie zasuszenia, to po wycieleniu możemy uniknąć wielu problemów metabolicznych.




Kluczową zatem strategią powinno być zachowanie zdrowego – czyli kontrolowanego pod względem zawartości energii – pobrania suchej masy w okresie zasuszenia, zachęcanie krów po wycieleniu do wysokiego pobrania suchej masy oraz opracowanie „łagodnego” przejścia z końcowej fazy zasuszenia do okresu tuż po wycieleniu. Im łagodniej przejdziemy z dawki pokarmowej okresu zasuszenia do dawki krowy mlecznej, tym lepiej.

Beata Dąbrowska
Warszawa
19°C
Słonecznie
wi_00
pon.
wi_00
22°C
10°C
wt.
wi_00
17°C
12°C
śr.
wi_00
25°C
12°C
czw.
wi_00
27°C
13°C
pt.
wi_00
26°C
12°C
14. kwiecień 2025 12:17