Wśród czołowych producentów mleka, największy spadek, o 2,3% w relacji rocznej do 2,0 mln t, odnotowano Holandii. We Francji skup był o 1,9% niższy w relacji rocznej (łącznie wyniósł 4,2 mln t), zaś w Niemczech o 1,6% (łącznie sięgnął 5,0 mln t).
Mniejsza podaż surowca przełożyła si ę na spadek produkcji większości artykułów mlecznych. Wyjątkiem było odtłuszczone mleko w proszku, którego produkcja w pierwszych dwóch miesiącach br. wzrosła o 1,3% w relacji rocznej do 208,2 tys. t, oraz śmietana – wzrost o 2,2% r/r do 429,2 tys. ton.
Z kolei największy spadek odnotowano w odniesieniu do pełnego mleka w proszku – o prawie 15% w relacji rocznej do 100,7 tys. t. Mniej wytworzono także produktów fermentowanych (o prawie 4% r/r), serów (o 1,4%), mleka płynnego (o 2%) oraz mleka skoncentrowanego (o 3,3%).