Dlaczego witamina E jest ważna w metabolizmie krów?
Krowa produkująca siarę wykorzystuje zgromadzone zapasy tej witaminy, jednak często spotykany w tym okresie brak apetytu sprawia, że zapasy te w niedużym stopniu są odnawialne. Wpływa to na osłabienie systemu odpornościowego nie tylko krowy, ale również nowourodzonego cielęcia. Witamina E odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu wielu schorzeń krów, szczególnie w okresie po porodowym:
- obniża podwyższony poziom lipidów przy stłuszczeniu wątrobowym,
- uczestniczy w procesach odtruwania,
- reguluje rozwój i funkcję gruczołów płciowych przed wycieleniem i po wycieleniu,
- pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych,
- zwiększa odporność na stres cieplny oraz ogranicza ilość nowych infekcji.
Ile witaminy E podawać krowom w okresie okołoporodowym?
Dla uniknięcia zapalenia gruczołu mlekowego oraz z uwagi na wysoką zawartość witaminy E w siarze, zaleca się w okresie okołoporodowym podawać krowom 1000–2000 mg witaminy E.
Fot. Beata Dąbrowska
Fot. Beata Dąbrowska
- Dobrą praktyką jest podanie iniekcyjne, na 3 tygodnie przed wycieleniem 700 mg witaminy E oraz 50 mg selenu
Beata Dąbrowska
(Fot. główna: Beata Dąbrowska)