Jaki był 2022 rok dla rynku mleka w UE – wnioski Komisji Europejskiej
Pomimo oczekiwanego spadku produkcji, ilość wyprodukowanego mleka w UE w 2022 r. nie zmniejszyła się znacząco w stosunku do 2021 roku. Zmniejszył się natomiast eksport produktów mlecznych z krajów Wspólnoty, który okazał się za to rekordowo wysoki pod względem wartości. Odzyskanie dawnego popytu na europejskie produkty mleczarskie ze strony Chin wydaje się istotnym czynnikiem dla ponownego wzrostu eksportu z UE.
Zgodnie z przewidywaniami analityków Komisji Europejskiej w 2023 roku wzrośnie ubój krów w odpowiedzi na spadające ceny mleka w skupie, a spadek pogłowia zostanie częściowo zrównoważony przez wzrost wydajności krów mlecznych w krajach Unii. Spadek produkcji mleka będzie zauważalny w szczególności w drugiej połowie roku i może wynieść aż -0,2% w stosunku do produkcji z 2022 roku.
Jak zmieniły się ceny produktów mlecznych w stosunku do ubiegłego roku?
Średnia cena mleka surowego spadła w styczniu 2023 r. po 24 miesiące nieprzerwanego wzrostu, osiągając w lutym cenę 55 eur/100 kg. W okresie od września do marca najwyraźniej spadła cena masła - o około 32%. Tuż za nim plasuje się mleko w proszku, którego wartość spadła w podanym okresie o 30%, podobnie pełne mleko w proszku – spadek wyniósł 29%. W przypadku serwatki w proszku spadek ceny wyniósł 24%. Cena sera cheddar zmniejszyła się zaledwie o 3%.
Na całym świecie popyt na produkty mleczne utrzymywał się na wysokim poziomie w 2022 r. (z wyjątkiem Chin) pomimo początkowych obaw związanych ze wzrostem globalnej inflacji i cen importowych, na które wpływ miały również wysokie koszty frachtu i siła dolara amerykańskiego. W przypadku Chin przyjmuje się, że zapasy żywnościowe zgromadzone w ostatnich latach wynoszą obecnie normalny poziom. W połączeniu z usunięciem restrykcji covidowych, Chiny prawdopodobnie zwiększą import z krajów Unii w 2023 r.Kamila Dłużewicz
Fot. Pexels