Te przepięknej urody krowy rasy norweskiej czerwonej to (po lewej) Anneli – matka matki buhaja Skoien, po prawej Line Skoien ––– matka topowego buhaja Skoienfirmowe
StoryEditorRasy bydła mlecznego

Bydło rasy norweskiej czerwonej łatwo się zaciela. Jakie jeszcze ma zalety?

28.10.2024., 14:00h

Rasa norweska czerwona znana jest wielu hodowcom bydła mlecznego w kraju, bowiem nasienie jej buhajów dostępne jest Polsce już od 18 lat. Ale… dotychczas dystrybutor tej rasy nabywał wyłącznie nasienie z niższej półki, za najniższą cenę, co praktycznie uniemożliwiało pełne docenienie wartości tej rasy.

Najlepsza norweska genetyka dostępna dla polskich hodowców bydła dostępna dzięki Geno Polska w Łomży

Od początku tego roku wszystko się zmieniło, a to dzięki inicjatywie utworzenia spółki Geno Polska w Łomży, która dostarcza teraz polskim hodowcom, najlepszą, dostępną w tej rasie genetykę,

Wizyta norweskich przedstawicieli firmy Geno w Łomży: Kristin Malonæs –​ CEO – dyrektor generalny Geno AS; Håvard Melbo Tajet – dyrektor ds.technologii i innowacji, Diego Galli – regionalnego managera EMEA i Margrete Nøkleby – dyrektor łańcucha dostaw stała się więc doskonałą okazją, by o rasie norweskiej czerwonej, która od lat należy przecież do ścisłej czołówki pod względem cech zdrowotnych i płodności, dowiedzieć się więcej.

Warto wspomnieć, iż właścicielami organizacji hodowlanej bydła rasy norweskiej czerwonej jest 740 norweskich hodowców, zrzeszonych (w funkcjonującej na spółdzielczych zasadach) firmie GENO.

W przyszłym roku obchodzić będziemy jubileusz 90-lecia funkcjonowania naszej firmy – poinformowała Kristin Malonæs, dyrektor generalny GENO. – Od samego początku bazą hodowli rasy norweskiej czerwonej były zbierane przez hodowców, wspólnie z lekarzami weterynarii, szeroko zakrojone dane o każdej krowie, które były gromadzone i przetwarzane w specjalnym systemie rejestracji, umożliwiającym prowadzenie wielokierunkowej selekcji, skoncentrowanej głównie na cechach funkcjonalnych i produkcyjnych, połączonych z najwyższą płodnością i zdrowotnością.

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 19:12