Rasa bydła czerwona norweskaEls Korsten/Geno
StoryEditorMateriał promocyjny

Krowy mieszańce NRF z HF bardziej opłacalne niż HF-y? Oszczędności na paszy

01.10.2024., 08:07h

Krowy mleczne powstałe z krzyżowania rasy HF z czerwonym bydłem norweskim (NRF) przewyższają krowy czystej rasy holsztyńskiej pod wieloma kluczowymi wskaźnikami wydajności. Przy podobnej wydajności mlecznej potrzebują znacznie mniej paszy i jednocześnie dają mleko o wyższej zawartości tłuszczu. Czym jeszcze charakteryzują się krowy skrzyżowane z NRF?

Genetyka norweskiej czerwonej od Geno Polska poprawia produktywność bydła mlecznego

Geno Norway, światowy lider w genetyce bydła mlecznego, z radością ogłosił w styczniu bieżącego roku utworzenie Geno Polska. Firmie Geno zależy na zaspokajaniu potrzeb rynku i wspieranie hodowców bydła mlecznego na całym świecie za pomocą innowacyjnych rozwiązań genetycznych, w szczególności wykorzystując sukces genetyki bydła rasy norweskiej czerwonej.

Pierwsza i jedyna firma w Polsce specjalizująca się w krzyżowaniu bydła mlecznego, czyli Geno Polska, kierowana jest przez Managera Piotra Pamulskiego.

– Zaangażowanie Geno Polska polega na podniesieniu rentowności i wydajności polskich hodowców bydła mlecznego. Poprzez zrozumienie specyficznych potrzeb hodowców bydła mlecznego, naszym celem jest zwiększenie produktywności stad mlecznych. Genetyka norweskiej czerwonej od Geno Polska dobrze wpisuje się w potrzeby polskich hodowców bydła mlecznego, oferując praktyczne rozwiązanie w celu poprawy ogólnej produktywności stada i przyspieszenia postępu genetycznego – mówi Piotr Pamulski.

Dziś w ponad 30 krajach Geno zwiększyło zdrowie, mleko, płodność i wydajność składników dzięki swojej rasie norweskiej czerwonej, zapewniając tym samym hodowcom bydła mlecznego bardziej zrównoważone, wytrzymałe i dochodowe krowy.

Krzyżowania bydła rasy HF z czerwonym bydłem norweskim NRF daje najlepsze rezultaty

Krzyżowanie ras bydła mlecznego uważa się za skuteczny sposób zwiększenia efektywności produkcji mleka. Cytując prof. dr. hab. Józefa Krzyżewskiego z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt: "do chwili obecnej najlepsze rezultaty w warunkach produkcyjnych uzyskuje się przy krzyżowaniu naszych rodzimych HF z czerwonym bydłem norweskim NRF. Dotychczas uzyskane wyniki na świecie dotyczące wartości użytkowej mieszańców NRF x HF wskazują jednoznacznie, że rasa norweska czerwona jest wyjątkowo korzystnym komponentem do krzyżowania z rasą HF.”

Więcej o rasie norweskiej czerwonej możesz przeczytać na stronie: Norwegian Red.

Mieszańce krów rasy NR i HF mają lepsze wskaźnik niż czystej rasy HF

W przełomowym badaniu przeprowadzonym przez Geno na dużej amerykańskiej farmie mlecznej z ponad 15-letnim doświadczeniem w doju krów mieszańców, niezwykłe wyniki wykazały, że mieszańce rasy norweskiej czerwonej (NR) X holsztyńskiej przewyższają krowy czystej rasy holsztyńskiej pod wieloma kluczowymi wskaźnikami wydajności.

image
Krowy mieszańców NR przewyższały krowy rasy holsztyńskiej pod względem procentowej zawartości tłuszczu, ze średnią 4,25%
FOTO: Elly Geverink/Geno

Badanie, w którym wykorzystano surowe dane zebrane za pomocą Dairy Comp i przeanalizowane za pomocą oprogramowania statystycznego SAS (Statistical Analysis System), skupiało się na różnych pokoleniach, w tym ponad 2900 rasy holsztyńskiej i ponad 5400 krzyżówek NR X Holstein, obejmujących pokolenia od F1 do F4.

Najważniejsze wnioski z badania obejmują:

Porównywalna wydajność mleka przy niższych kosztach paszy

W ciągu 10 miesięcy (305 dni) krowy mieszańców NR i HF dały średnio 25 052 funtów lub 11 363 kg ze wszystkich generacji w porównaniu do 25 155 funtów czyli 11 410 kg mleka wyprodukowanego przez Holsztynów. Ten parytet wydajności mlecznej został osiągnięty przy niższych kosztach paszy dla krzyżówek NR. Krowy mieszańców NR przewyższały krowy rasy holsztyńskiej pod względem procentowej zawartości tłuszczu, ze średnią 4,25% we wszystkich pokoleniach mieszańców w porównaniu z 3,73% w przypadku krów rasy holsztyńskiej.

Zdrowsze krowy i lepsza przeżywalność w okresie przejściowym

Krowy rasy mieszanej NR wykazały przewagę zdrowotną w okresie przejściowym, przy czym jedynie 1,7% zostało sprzedanych lub padło w ciągu pierwszych 30 dni laktacji, w porównaniu z 3,4% w przypadku krów rasy holsztyńskiej. To ilustruje ogólną wytrzymałość i przeżywalność krów mieszańców NR.

image
Krowy mieszańcowe NR okazały się bardziej opłacalne ze względu na porównywalną wydajność mleczną, wyższe składniki mleka i krótsze odstępy między wycieleniami.
FOTO: Els Korsten/Geno

Bardziej opłacalne

Krowy mieszańcowe NR okazały się bardziej opłacalne ze względu na porównywalną wydajność mleczną, wyższe składniki mleka i krótsze odstępy między wycieleniami.

Lepsza płodność i zyski ekonomiczne

Krowy mieszańcowe NR okazały się bardziej opłacalne ekonomicznie dzięki lepszej płodności, co skutkowało krótszym czasem między porodami. To ulepszenie doprowadziło do większej ilości sprzedanego mleka, niższych kosztów reprodukcji i zwiększonej liczby cieląt urodzonych każdego roku.

Więcej na temat badania można przeczytać: Badania i próby z rasą czerwoną norweską

Materiał promocyjny Geno Polska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 13:54