Mleko w natarciu, trzoda w odwrocie
Ewa i Sławomir Pyrowie trzodę chlewną w cyklu zamkniętym prowadzą od dawna. Swego czasu wybudowali nowoczesną chlewnię, w której odchowują prosięta od 30 macior. O trwającym kryzysie na rynku trzody przypominać nie trzeba. ASF i ceny skupu żywca wielu zmusiły do likwidacji produkcji. Do grupy tej niebawem dołączą hodowcy z Ośnicy, którzy mają jednak alternatywę – miejsce zlikwidowanej trzody zajmie zwiększone pogłowie bydła mlecznego.
Państwo Pyrowie utrzymują obecnie stado bydła liczące 90 sztuk, w tym 45 krów dojnych, które przebywają w nowoczesnej uwięziowej oborze. Wybudowana została ona w 2011 roku i…
– Dziś okazuje się, że budynek jest zdecydowanie za mały i dość pracochłonny. Marzy nam się utrzymanie krów na rusztach i profesjonalna hala udojowa – wyznała pani Ewa.
I pomimo iż gospodyni zastrzegła, że modernizacja obory i zmiana systemu doju to bliżej nieokreślona przyszłość to wydaje się, że plany te mają już jednak określone kształty. Użytkowana obecnie obora zostanie bowiem przebudowana i powiększona, również o dojarnię z halą udojową. Dziś dój odbywa się dojarką przewodową na 4 a...