Dbając o żyzność ziemi i dobrostan krów
– Kapituła konkursowa oceniała nas całościowo, jednak tak naprawdę nie robimy nic nadzwyczajnego – skromnie przyznają Maria i Roman Kaczmarkowie. – Dbamy o żyzność naszej ziemi i dobrostan zwierząt. Dzięki utrzymaniu stada na ściółce stosujemy nawożenie organiczne uzupełniane o wapnowanie gleb. Chronimy strukturę gleby przed erozją wodną i powietrzną.
Ściółka, okólnik i żadnych łańcuchów
W gospodarstwie w Gajdach, bydło mleczne utrzymywane jest w wolnostanowiskowej, ściołowej oborze z okólnikiem (wybudowanej w 2008 roku). Hodowcy nabywają słomę od okolicznych rolników.
Dobra kiszonka to podstawa efektywnego żywienia
Stado objęte jest oceną użytkowości mlecznej, a jego wydajność wynosi ok. 10 tys. kg mleka o 4,3% zawartości tłuszczu i 3,4% białka oraz 2,8% kazeiny. W...