Kiedy dochodzi do stresu cieplnego u krów?
Stres cieplny to przegrzanie organizmu krowy spowodowane wysoką temperaturą w połączeniu z dużą wilgotnością otoczenia. Może spowodować zmniejszenie wydajności mlecznej krów nawet o 30–35%. Przyczyną tego jest zarówno ujemny wpływ ciepłego otoczenia na przemiany zachodzące w organizmie krowy, jak i zmniejszone pobieranie paszy.
Wysokowydajne krowy bardziej odczuwają skutki upałów, ponieważ same wytwarzają więcej ciepła podczas trawienia dodatkowych dawek pasz potrzebnych do wyprodukowania większych ilości mleka. Jednak stres cieplny najwięcej szkód może wyrządzić w okresie okołowycieleniowym, może znacznie podwyższyć ryzyko wystąpienia powikłań poporodowych, jak zatrzymanie łożyska czy zapalenie macicy. Jedno jest pewne – krowa, która na krótko po wycieleniu lub przed przejdzie stres cieplny, nie będzie łatwo ponownie zacielić.