Zasady schładzania zwierząt w oborze
Aby schładzanie zwierząt było jak najbardziej skuteczne, musi spełniać pewne warunki, z których najważniejszym jest prędkość ruchu powietrza przy wentylacji wymuszonej. Powinna ona wynosić 3 m na sekundę.
Priorytetem w schładzaniu powinny być krowy świeżo wycielone, będące w pierwszych 3 tygodniach po wcieleniu, u których przegrzanie organizmu może drastycznie obniżyć produkcję mleka w laktacji. W dalszej kolejności schładzania powinny być sztuki w okresie rozdajania, czyli w ostatnich 3 tygodniach ciąży, krowy wysoko wydajne, sztuki między 100. a 200. dniem laktacji, krowy w zasuszeniu i następnie krowy powyżej 200. dnia laktacji.
Priorytetem w schładzaniu powinny być krowy świeżo wycielone, będące w pierwszych 3 tygodniach po wcieleniu, u których przegrzanie organizmu może drastycznie obniżyć produkcję mleka w laktacji. W dalszej kolejności schładzania powinny być sztuki w okresie rozdajania, czyli w ostatnich 3 tygodniach ciąży, krowy wysoko wydajne, sztuki między 100. a 200. dniem laktacji, krowy w zasuszeniu i następnie krowy powyżej 200. dnia laktacji.
Stres cieplny wpływa na zachowanie krów
Pamiętajmy, że w stresie cieplnym krowy stają się apatyczne, zmniejszają pobranie paszy i skracają czas przeżuwania, zwiększając przy tym pobranie wody. Ponadto następuje u nich skrócenie czasu i intensywności zachowań rujowych, a wszystko po to, by zmniejszyć wydatki energetyczne organizmu.
Beata Dąbrowska