Podczas targów Mleko-Expo 2022 Krzysztof Wróblewski, redaktor naczelny „Tygodnika Poradnika Rolniczego”, rozmawiał z Karoliną Mikołajczyk, dyrektorką do spraw handlu w OSM Koło.
Jaka jest oferta Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole? Co się najlepiej sprzedaje?
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole to przede wszystkim producent serka wiejskiego, czyli produkt typowo galanteryjny. W swojej ofercie mamy też masło, śmietany i bardzo dobrą maślankę zresztą nagrodzoną w tym roku złotym medalem na targach Polagra.
OSM Koło to też znany i ceniony największy eksporter różnego rodzaju mleka w proszku. Specjalizujemy się w naszej spółdzielni w produkcji mleka z dodatkiem tłuszczu roślinnego. Ten produkt jest przede wszystkim eksportowany do krajów afrykańskich. Natomiast drugim takim szlagierowym produktem eksportowym OSM W Kole to mleko odtłuszczone. W tej materii specjalizujemy się w eksporcie na Daleki Wschód.
Przy produkcji różnego rodzaju mleka w proszku oczywiście jest także duża ilość tłuszczu mlecznego, który gospodarujemy w formie konfekcjonowania masła. Sprzedajemy je nie tylko w kraju, ale również w ościennych krajach, jak Słowacja czy Niemcy. A że nie zawsze cała partia tłuszczu jest w stanie być z konfekcjonowane, więc też produkujemy masło w blokach.
Coraz większym zainteresowaniem cieszy się twaróg wędzony.
Dokładnie, jest to produkt, który robimy w jednym z naszych oddziałów w zakładzie w Koninie. Jest to twaróg pełnotłusty, który wędzimy naturalnym drewnem, żadnej chemii tam nie ma. Jest to produkt wysoko ceniony przez konsumentów.
Warto także wspomnieć o twarogu z Grodkowa, który zyskał znak Jakość i tradycja.
Tak, na pełnotłusty klinek w ostatnim czasie otrzymaliśmy gwarancję certyfikatu Jakość i tradycja. Jest to produkt w bardzo tradycyjny sposób wyrabiany, gdzie masa twarogowa jest w chustach odciskana i przez to zachowuje ten wyjątkowy smak.
Z kolei Ostrów Wielkopolski to mały zakład, w którym zainstalowaliśmy maszyny do pakowania przede wszystkim kefiru, który zawiera aż 13 kultur bakterii. Właściwie jest to prawie jak priobiotyk. Jest on bardzo dobrze odbierany przez konsumentów. Ma strukturę i smak, który przebija inne produkty z tej gamy od innych producentów. Nasz kefir jest także bardzo ceniony również w Niemczech.
Dalsza część wywiadu pod Wideo:
Jeśli chodzi o sprzedaż, to nie jest łatwo, ale nigdy nie było, bo mamy sporą konkurencję. Działamy teraz trudnych czasach dla konsumentów, bo co by nie powiedzieć, to presja inflacyjna powoduje, że ubożeje społeczeństwo i tym samym produkty chociażby masło staje się takim produktem trochę premium. A te problemy dotyczą nas wszystkich, nasze mleczarnie. Ale nasz profil produkcji, gdzie największe wolumeny sprzedażowe, jeśli chodzi o galanterię, to jednak serek wiejski. Jest to produkt, bez którego dzisiaj Polacy nie wyobrażają sobie śniadania, więc mamy zagwarantowaną sprzedaż.
Czyli galanteria nie jest produkowana na magazyn
Absolutnie nie.
Dziękuję za rozmowę.