Jak się okazuje, skrobia nie jest tak łatwo strawna dla cieląt jak dla dorosłego bydła. Dlatego w żywieniu najmłodszych mieszkańców naszych obór warto zastosować starter na bazie mikronizowanego ziarna zbóż.
– Podczas mikronizacji ziarno zbóż moczone jest w wodzie, a następnie poddawane szybkiemu działaniu bardzo wysokich temperatur. W wyniku czego woda znajdująca się wewnątrz nasion zaczyna wrzeć i rozrywa ich strukturę łącznie z wiązaniami skrobi, która ulega tzw. żelatynizacji. Skrobia, która jest nisko strawna dla cieląt, zostaje rozerwana na krótsze łańcuchy, czyli cukry proste – powiedział Filip Kula.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 5/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.