Już ruszyły prace budowlane związane z jedną z największych inwestycji Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL. W sąsiedztwie ZPM Mrągowo, gdzie produkowane są m.in. doceniane przez konsumentów Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko, powstanie nowoczesna fabryka proszków mlecznych. Produkowane będą tu m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food.
Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex SA. Technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich w Mrągowie to lata 2018/2019 r.
Ze względu na dużą ilość serwatki płynnej w 2014 r. rada nadzorcza i zarząd Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie podjęły decyzję o wybudowaniu w Mrągowie, w Specjalnej Strefie Ekonomicznej Zakładu Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich. 7 października 2016 r. Starostwo Powiatowe w Mrągowie wydało decyzję zatwierdzającą projekt budowlany oraz udzieliło pozwolenia na budowę nowej proszkowni. Decyzja stała się prawomocna 2 listopada 2016 r. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. Łączna powierzchnia budynków produkcyjnych to 20 tys. mkw. Wysokość od 11–43 m. Łączna kubatura– 360 tys. metrów sześciennych.
W skład Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL ZPM w Mrągowie wszedł 29 października 2000 roku. Jest drugim Zakładem MLEKPOLU pod względem ilości przerabianego mleka – udział w przerobie surowca wynosi ok. 20% . Przerób mleka w 2015 wyniósł 426 mln litrów, przerób serwatki – 286 mln litrów. Dziennie średnio ZPM Mrągowo przerabia ok. 1 mln litrów mleka oraz 800 tys. litrów serwatki. ZPM w Mrągowie zatrudnia 385 osób. Posiada system ISO i certyfikat HACCP. Zakład ma uprawnienie eksportowe UE. Posiada także certyfikaty IFS, BRC, Kosher oraz Hallal.
ZPM Mrągowo rocznie produkuje m.in. 34 643 384 kg serów dojrzewających, 7 350 818 litrów jogurtów Milko, 32 284 114 litrów Maślanki Mrągowskiej.