StoryEditorPorady

Substancje hamujące w mleku - na co zwrócić uwagę?

03.04.2019., 15:04h
Konsekwencja wykrycia w mleku pozostałości antybiotyków i substancji hamujących jest jedna i  oznacza  wstrzymanie dostaw i w efekcie konkretne straty finansowe.  Niemniej wykrycie substancji hamujących  nie oznacza, że zawsze musi to być pozostałość antybiotyku.

Skąd mogą pochodzić substancje hamujące?

Mogą  to być również pozostałości  preparatów stosowanych do mycia i dezynfekcji urządzeń udojowych  oraz zbiorników chłodzących. Zdarza się, że  producent mleka chcąc dokładniej wymyć i zdezynfekować dojarkę czy schładzalnik, w dobrej wierze stosuje zwiększoną ilość środków, zapominając przy tym o zwiększeniu czasu płukania oraz  ilości użytej  do tego celu wody. Niewiele w takim wypadku trzeba, by w mleku wykryte zostały pozostałości środków do mycia i dezynfekcji.

Pamiętajmy więc, by  zwracać szczególną uwagę na to, czy  dobrze przeprowadzamy proces mycia i dezynfekcji urządzeń udojowych  oraz czy prawidłowo one pracują. Gdy w tej kwestii pojawią się  jakiekolwiek wątpliwości, zawsze można i warto pobrać próbkę mleka i dostarczyć ją do zbadania w laboratorium. 

Substancje hamujące mogą pochodzić od kiszonki zawierającej mikotoksyny

Źródłem występowania w mleku substancji antybiotykopodobnych lub innych środków hamujących mogą być  również niektóre mikotoksyny, czyli wtórne  metabolity grzybów.  Co prawda do lata pozostało jeszcze trochę czasu, ale warto wiedzieć, że samozagrzewaniu się kiszonek oraz brakowi stabilności tlenowej w czasie wybierania z pryzmy  czy silosu (prowadzącym do rozwoju pleśni i grzybów) sprzyjają wysokie temperatury. Wiadomo,  jak bardzo szkodliwe jest stosowanie kiszonek, w których występują  grzyby produkujące mikotoksyny i mając tę wiedzę na względzie nie zapominajmy, że  niewielkie ich ilości mogą przedostawać się również do mleka. To stwarza sytuację, w której hodowca naraża się na zarzut nieprzestrzegania okresu karencji po zastosowaniu preparatów leczniczych.


Wymię jest organem bardzo silnie unaczynionym, w związku z tym antybiotyki podawane do konkretnej ćwiartki mogą zostać wraz z krwiobiegiem przeniesione do pozostałych ćwiartek wymienia
  • Wymię jest organem bardzo silnie unaczynionym, w związku z tym antybiotyki podawane do konkretnej ćwiartki mogą zostać wraz z krwiobiegiem przeniesione do pozostałych ćwiartek wymienia

Ile wynosi okres karencji?

Warto również wiedzieć, że firmy farmaceutyczne określają okresy karencji  na podstawie uśrednionych wyników badań dla  dużej grupy zwierząt. Okazuje się jednak, że są zwierzęta, w organizmie których antybiotyk może utrzymywać  się znacznie dłużej, a hodowca nie może o tym wiedzieć.

Preparaty dla krów zasuszonych zawierają antybiotyki o długim okresie uwalniania, które – w opinii prof. Marcina Gołębiewskiego – mogą być obecne w mleku nawet w 54. dniu od ich zastosowania. Dlatego w przypadku krów ocielonych wcześniej należy zachować szczególną ostrożność i w razie wątpliwości przeprowadzić badania  mleka.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 06:38