Im wywar gorzelniany gęstszy, tym lepszy
W zasadzie wszystko zależy od zawartości suchej masy w wywarze, im wywar jest gęstszy, tym lepszy, bo ma wtedy mniej wody a więcej cennych dla bydła składników. Dobrej jakości słoma paszowa to dobra pasza objętościowa do podawania wraz ze świeżym wywarem. Energię w takiej sytuacji warto uzupełnić kiszonką z kukurydzy oraz śrutami zbożowymi, zaś cennym dodatkowym źródłem białka może okazać się makuch rzepakowy.
Żywienie wysokowydajnych krów wywarem gorzelnianym może dać dobre efekty, trzeba tylko postępować zgodnie z zaleceniami
Znam hodowców, którzy stosują świeży wywar nawet w żywieniu wydajnych krów rasy hf. Jednak nie jest to rozwiązanie dla wszystkich, bowiem trzeba spełnić kilka warunków, aby miało to sens. Po pierwsze, gospodarstwo musi się znajdować w pobliżu gorzelni, najlepiej do 10 km, wtedy koszty transportu są niewielkie i pasza jest prawie za darmo, gdyż odbieramy ją jako niepotrzebny odpad. Po drugie, wywar trzeba podawać krowom oddzielnie od innych pasz np. w wannach czy też odpowiednio głębokich korytach. Po trzecie, i tak niezbędne jest zadawanie odpowiednio zbilansowanej dawki z wozu paszowego lub tradycyjnej opartej na kiszonce z kukurydzy, sianokiszonce, słomie i paszach treściwych.
Podanie nieświeżego wywaru gorzelnianego skończy się biegunką
Przy skarmianiu świeżego wywaru trzeba robić to na bieżąco, gdyż jest to pasza podatna na procesy gnilne i szybko się psuje. Podanie przefermentowanej paszy w najlepszym przypadku skończy się biegunkami.
Andrzej Rutkowski
Zdjęcie: Andrzej Rutkowski
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 37/2022 na str. 49. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.