Szkolenie dedykowane mniejszym gospodarstwom
Na terenie działania naszego związku przeważają drobne gospodarstwa, które nie mogą konkurować z dużymi towarowymi gospodarstwami z innych terenów Polski. Naszym atutem są natomiast czyste tereny, nieskażone chemią, zachowane jest zdrowe środowisko i duża ilość gospodarstw uczestniczy w programach rolno-środowiskowych i ekologicznych.
Po przyjeździe do Centrum cała grupa uczestniczyła przy przetwórstwie mleka. Począwszy od jego podgrzania do odpowiedniej temperatury, a skończywszy na formowaniu gotowego sera. Pracownicy Centrum w bardzo fachowy sposób wyjaśniali, na czym polegają poszczególne etapy przetwarzania mleka, jakie normy i zasady trzeba zachować. Następnie zwiedziliśmy linię przetwórstwa mięsa. Wyjazd do Radomia był bardzo udany. Uczestnicy z dużym zainteresowaniem przyglądali się wszystkim urządzeniom znajdującym się w Centrum Doradztwa Rolniczego i zadawali bardzo dużo, szczegółowych pytań. Ważne jest to, że takie urządzenia mogłyby być wykorzystane w naszych gospodarstwach, a rolnicy mogliby sprzedawać bardziej przetworzone swoje produkty po korzystniejszej cenie.
Po przyjeździe do Centrum cała grupa uczestniczyła przy przetwórstwie mleka. Począwszy od jego podgrzania do odpowiedniej temperatury, a skończywszy na formowaniu gotowego sera. Pracownicy Centrum w bardzo fachowy sposób wyjaśniali, na czym polegają poszczególne etapy przetwarzania mleka, jakie normy i zasady trzeba zachować. Następnie zwiedziliśmy linię przetwórstwa mięsa. Wyjazd do Radomia był bardzo udany. Uczestnicy z dużym zainteresowaniem przyglądali się wszystkim urządzeniom znajdującym się w Centrum Doradztwa Rolniczego i zadawali bardzo dużo, szczegółowych pytań. Ważne jest to, że takie urządzenia mogłyby być wykorzystane w naszych gospodarstwach, a rolnicy mogliby sprzedawać bardziej przetworzone swoje produkty po korzystniejszej cenie.
Rolnicy powinni wspólnie przetwarzać swoje produkty
Widząc duże zainteresowanie, zarząd Związku planuje organizować kolejne szkolenia, jak również namawiać rolników do wspólnego przetwarzania swoich produktów. Szkolenie udało się dzięki pomocy finansowej starostwa w Gorlicach oraz urzędów gmin w Moszczenicy, Uściu Gorlickim, Ropie, Łużnej i w Lipnikach, a także BS w Uściu Gorlickim i w Lipnikach, za co serdecznie im dziękujemy.
Eugeniusz Królikowski
wiceprezes Galicyjskiego ZHB
oraz członek zarządu PFHBiPM