Wkład sektora spółdzielczego w przetwórstwo mleka w Polsce sięga między 75 a 80%. W Danii ponad 97% wyprodukowanego mleka jest dostarczane do spółdzielni. Zarówno u nas, jak i w Danii następuje koncentracja zarówno na poziomie producentów, jak i przetwórstwa. Choć nie możemy pod tym względem dorównać temu krajowi, warto zwrócić uwagę, iż między 2004 a 2014 r. w Polsce ubyło prawie 30% spółdzielni mleczarskich, o ponad 30% wzrosła produkcja mleka, a o ponad 70% spadła ilość jego dostawców.
Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 43/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.