W jaki sposób okres poporodowy sprzyja ketozie?
W okresie poporodowym (a także w kilku ostatnich dniach przed wycieleniem) krowy wysokowydajne nie są zdolne do pobierania takiej ilości energii (paszy), która pokrywałaby zapotrzebowanie energetyczne na produkcję mleka (i siary). Dotyczy to ponad 80% krów o wysokim potencjale produkcyjnym i przyczynia się do powstania ujemnego bilansu energetycznego.
W celu zminimalizowania tego ujemnego bilansu organizm krowy uwalnia zapasy zgromadzone w postaci tkanki tłuszczowej. Jednakże metaboliczny szlak spalania kwasów tłuszczowych zostaje zablokowany wobec braku glukozy. Dlatego też część kwasów tłuszczowych ulega estryfikacji odkładając się w postaci tłuszczu wątroby, co wywołuje zespół stłuszczonej wątroby, a część zostaje przekształcona w związki ketonowe, które kumulowane są we krwi. Ich toksyczne działanie oraz upośledzenie komórek nerwowych, na skutek obniżenia poziomu glukozy we krwi, to bezpośrednie przyczyny ketozy. Ketoza najczęściej występuje u krów pomiędzy 3. a 6. tygodniem laktacji.
Jak wyeliminować problem ketozy ze swojego stada?
Jeśli ustrzeżemy się kilku podstawowych błędów ż...