Dopłaty do prywatnego przechowywania - jakie stawki?
Ogólnie na instrumenty rynkowe, czyli dopłaty do prywatnego przechowywania nie tylko wołowiny, masła, OMP i serów, ale także mięsa baraniego i koziny Unia przeznaczyła zaledwie 80 mln euro. Na dopłaty do prywatnego przechowywania produktów mlecznych ma być przeznaczone zaledwie 30 mln euro, taka kwota to kropla w morzu potrzeb.
Dopłata do przechowywania wołowiny jest przyznawana wyłączenie do świeżego lub schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej, które nie było wcześniej przechowywane. Do dopłat kwalifikują się produkty o kodzie CN – ex 0201 20 50, czyli ćwierci rozdzielone – tylna część półtuszy, posiadająca wszystkie kości, udową i krzyżową włącznie z polędwicą, z minimalnie trzema całymi lub przeciętymi żebrami, z goleniem lub bez oraz z cienką pachwiną lub bez w klasach SEURO. Stawka dopłaty na okres przechowywania wynosi:
- 90 dni – 1008 euro/tonę
- 120 dni – 1033 euro/tonę
- 150 dni – 1058 euro/tonę.
Jaka minimalna ilość produktów jest objęta dopłatami na przechowywanie
Wnioskiem można objąć minimum 10 ton, przechowywanie objęte umową ...