Krowy w czasie upałów mają zmniejszone pobieranie paszy a także przemianę materii co przekłada się na niższą produkcję mleka. Zwiększone obciążenie układu krążenia obniża odporność. Ponadto pogarsza się jakość pęcherzyków owulacyjnych, a także zaburza się gospodarka hormonalna co powoduje skrócenie rui i mniej widoczne jej objawy, a przez to zmniejsza się skuteczność zacieleń.
By móc przewidzieć wystąpienie stresu cieplnego opracowano złożone indeksy. Jednym z najczęściej stosowanych jest wskaźnik THI uwzględniający temperaturę oraz wilgotność względną powietrza.
W czasie upałów notuje się zmniejszenie produkcji mlecznej o 10–25%, co następuje zwykle po 2–4 dniach od wystąpienia stresu cieplnego, przy wskaźniku THI=72. Spadek wydajności wynosi od 0,2 do 0,88 kg mleka na 1 jednostkę THI. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Arizonie wykazały spadek wydajności u wysokowydajnych krów już przy wartości THI=68. Przy wzroście wydajności mlecznej krowy z 35 na 45 l/dzień spada próg jej wrażliwości na wysoką temperaturę o 5 oC.
Andrzej Rutkowski
Więcej o stresie cieplnym u krów przeczytasz w artykule "Jak przygotować oborę, aby zmniejszyć stres cieplny u bydła?"