StoryEditorPorady

W 8 lat rolnik spod Karniewa unowocześnił produkcję mleka nie do poznania

15.04.2019., 12:04h
Kamilowi Jaworskiemu wystarczyło 8 lat, by w przejętym po rodzicach gospodarstwie zmienić produkcję mleka nie do poznania.  Z 17 krów dojnych stado rozrosło się do 74 sztuk, a powierzchnia gospodarstwa zwiększyła się o 50 ha, z czego 20 ha  zostało zakupione.

Osiem pracowitych lat

Samodzielne gospodarowanie Kamil Jaworski rozpoczął w 2011 roku. W trzy lata później dołączyła żona Monika, wspierając męża w modernizowaniu gospodarstwa i zwiększaniu skali prowadzonej w nim produkcji mleka. Dziś młodzi hodowcy utrzymują łącznie 156 sztuk bydła, w tym 74 wspomniane już krowy dojne.

Tak znaczne zwiększenie pogłowia nie mogłoby oczywiście odbyć się bez inwestycji w nową, wolnostanowiskową oborę, która – jak zaznaczył gospodarz – budowana była w systemie gospodarczym i którą oddano do użytku wiosną 2014 roku. Obiekt przeznaczony jest docelowo dla setki krów, utrzymywanych na posadzce rusztowej. Znajdujące się po przeciwległej stronie korytarza paszowego kojce dla młodzieży ścielone są słomą. Zdaniem hodowcy, takie rozwiązanie okazało się błędem i dziś z pewnością słomę zastąpiłyby również ruszta.

Utrzymywanie na rusztach ma swoje plusy i minusy

Posadzka szczelinowa ma swoje wady i zalety – potwierdził Kamil Jaworski – a największą bodaj zaletą tego systemu utrzymania jest mały nakład pracy (szczególnie, gdy zainwestuje się jeszcze w robot do czyszczenia rusztów) i całkowite unie...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 09:11