Kiedy zmniejszyć ilość zadawanej paszy?
W opinii znanego hiszpańskiego specjalisty Alexa Bacha, zmniejszanie ilości paszy, nie idzie w parze z proporcjonalnym zmniejszaniem wielkości produkcji, która spada z pewnym opóźnieniem. Dzieje się tak dlatego, że krowy posiadają pewne zasoby, które pozwalają im utrzymać produkcję mleka. Jeśli zatem nic nie zrobimy, a zbliżamy się do okresu zasuszenia, to nie ma już mobilizacji tłuszczu z rezerw ciała. Jeśli jednak ograniczymy żywienie przed zasuszeniem, to krowa wykorzysta część swojej kondycji i tak się też dzieje na początku laktacji. Nie doprowadzi to jednak do ketozy, ponieważ na tym etapie krowa ma dużo glukozy, nie gromadzą się więc ciała ketonowe, natomiast wzrasta poziom niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych (NEFA).
Wzrost ten następuje wtedy, gdy mamy ograniczoną podaż składników pokarmowych, a ograniczenie podaży energii może niekorzystanie wpływać na układ odpornościowy, co potwierdziły badania. Zalecenia podają więc, aby krowy, które zamierzamy zasuszać otrzymywały 13,5% białka ogólnego, dużo witaminy E i selenu, tak by ich układ odpornościowy dobrze działał.
Wzrost ten następuje wtedy, gdy mamy ograniczoną podaż składników pokarmowych, a ograniczenie podaży energii może niekorzystanie wpływać na układ odpornościowy, co potwierdziły badania. Zalecenia podają więc, aby krowy, które zamierzamy zasuszać otrzymywały 13,5% białka ogólnego, dużo witaminy E i selenu, tak by ich układ odpornościowy dobrze działał.
- Podczas zasuszania krów nie zaleca się zmniejszania ilości dojów z dwóch do jednego, gdyż zwiększając przerwy między dojami, konsekwentnie prowadzimy do zwiększenia liczby komórek somatycznych w mleku w kolejnej laktacji
Skrócenie okresu zasuszenia odbije się niekorzystnie na kolejnej laktacji
Wielu hodowców nie chce zasuszać krów dających jeszcze np. 30 litrów mleka i wydłuża laktację, skracając zasuszenie np. do 30 dni. Okazuje się, że jeśli skracamy długość okresu zasuszenia, to działanie takie wpływa na kolejną laktację. Badania pokazały bowiem, że krowy z krótszym okresem zasuszenia produkują mniej mleka w następnej laktacji, przy czym wielkość produkcji nie była związana z ilością pobieranej paszy.
Beata Dąbrowska