Najczęściej stosowany dodatek paszowy - kwaśny węglan sodu
Najbardziej popularnym dodatkiem jest kwaśny węglan sodu. Jego skuteczność jest jednak ograniczona ze względu na bardzo burzliwą reakcję w żwaczu, dzięki której szybko podwyższamy pH treści żwaczowej, lecz na krótko. Dawka na sztukę dziennie nie powinna przekraczać 200 g. Nie powinniśmy stosować kwaśnego węglanu sodu w grupie krów na 3 tyg. przed wycieleniem, ze względu na podwyższenie ryzyka zalegań poporodowych. Często stosowanym dodatkiem jest również tlenek magnezu, ale jego właściwości buforujące są bardzo słabe.
Kiedy stosować algi morskie?
Nowocześniejszym dodatkiem buforującym jest preparat z alg morskich, którego dawkowanie wynosi od 50 do 80 g dziennie na sztukę. Dodatek ten ma wysokie zdolności buforujące i co ważne, działa długo w środowisku żwacza. W przeciwieństwie do kwaśnego węglanu sodu, możemy go stosować w grupie krów zasuszonych na 3 tyg. przed wycieleniem.
Drożdże obowiązkowe dla wysokowydajnych krów
Szczególnie zalecanymi dodatkami są drożdże paszowe Saccharomyces cerevisiae i ich metabolity, które obowiązkowo powinny znaleźć się w dawkach krów wysokowydajnych. Ich dodatek sprzyja szybkiemu namnażaniu się bakterii w żwaczu, zwiększając ilość produkowanego białka mikrobiologicznego. Poza tym drożdże te obniżają ilość tlenu, tworząc sprzyjające środowisko dla rozwoju bakterii celulolitycznych oraz bakterii redukujących ilość kwasu mlekowego. Przy wyższym pobraniu i lepszym wykorzystaniu włókna w paszy, możemy spodziewać się wyższej wydajności.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska