StoryEditorWiadomości rolnicze

Woda determinuje tutaj wszystko

18.01.2016., 12:01h
  Podczas listopadowej wycieczki Czytelników naszego tygodnika do Hiszpanii, odwiedziliśmy jedno z najnowocześniejszych gospodarstw mlecznych Katalonii, które położone jest niedaleko Girony, w miejscowości Salitja. Założone w 1870 r. gospodarstwo, przekazywane z pokolenia na pokolenie stało się prawdziwie rodzinną firmą, którą prowadzi obecnie Joan Vinolas Esteva. 

Mleczna farma „Mas Bes” jeszcze do niedawna produkowała własne, ekologiczne mleko pod nazwą Ato Natura, za produkcję którego otrzymała – jako jedyna w Katalonii – tzw. certyfikat oryginalności. W ostatnim czasie z produkcji tej się jednak wycofano, gdyż – jak wyjaśniał hodowca – przy coraz większym pogłowiu krów, coraz trudniej było zachować wymogi ekologicznego chowu bydła mlecznego. 

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 2–3/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 23:09