Gospodarstwo prowadzone od lat 70
– Chciałbym zaznaczyć, że jestem już emerytem, a gospodarstwo prowadzi obecnie syn Artur z żoną Elżbietą. Ponieważ my z żoną czujemy się dobrze i mamy jeszcze wystarczająco dużo sił, pomagamy następcom jak tylko możemy. Dodam też, że przez 16 lat zasiadałem w radzie nadzorczej Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej – na początku rozmowy wyjaśnia pan Jan.
W stadzie dominują mieszańce hf-a z simentalem, ale są też czystorasowe hf-y.
Przez rosnące koszty produkcji mleka trzeba zwiększyć skalę
– Średnia roczna wydajność naszego stada na poziomie 7500 l mleka od sztuki z pewnością nie należy do rekordowych, jednak nie mamy większych problemów ze zdrowotnością, a na tym szczególnie nam zależy – mówi pan Jan. – Z pewnością skala produkcji systematycznie będzie powiększana. Głównym powodem takiej decyzji są ciągle rosnące koszty. Mam tu na myśli energię, paliwo czy środki ochrony roślin i nawozy. Chcąc zwiększyć dochodowość gospodarstwa trzeba zwiększać skalę produkcji.
- Stado Lipskich przebywa w wolnostanowiskowej oborze
- W stadzie dominują mieszańce rasy holsztyńsko-fryzyjskiej z rasą simental mleczny
Z czego składa się TMR?
Żywienie oparte jest na technologii TMR. Do wozu paszowego firmy Auto-Agro o poj. 11 m3 trafia kiszonka z kukurydzy, kiszone ziarno kukurydzy, sianokiszonka, śruty sojowa i rzepakowa, pasze treściwe sporządzane z wykorzystaniem własnego ziarna zbóż. Rolnik dokupuje oczywiście koncentraty, premiksy, niezbędne dodatki witaminowo-mineralne.
W dalszej części rozmowy Jan Lipski zapytany o to jak układa się współpraca z moniecką spółdzielnią odpowiedział:
Wzorowa współpraca z Moniecką Spółdzielnią Mleczarską
– Współpraca układa się wzorowo. Jak wspomniałem, przez 16 lat zasiadałem w radzie nadzorczej monieckiej spółdzielni. W historii zakładu były różne okresy np. w połowie lat 80. nasza spółdzielnia znajdowała się na skraju upadłości. Ale dzięki zaangażowaniu członków spółdzielni, zmienionym: przewodniczącemu rady nadzorczej i prezesowi zarządu, spółdzielnia została uratowana. Powoli i systematycznie udało się wyjść na prostą. Największy rozkwit spółdzielni nastąpił po 1991 r., kiedy to powołano Stanisława Jamiołkowskiego na stanowisko prezesa zarządu naszej spółdzielni. Obecnie należymy do grona najlepszych spółdzielni mleczarskich w kraju. Rocznie skupujemy i przetwarzamy blisko 180 mln l mleka. W naszym zakładzie produkujemy mleko i serwatkę w proszku, masło, twarde sery typu holenderskiego i szwajcarskiego. Najważniejsza jednak dla członków i dostawców mleka monieckiej spółdzielni jest cena płacona za surowiec, która przekracza średnią krajową oraz fakt, że nie występują problemy z terminowością wypłat – mówi pan Jan.
- Jan Lipski z żoną Wandą, którzy są już na emeryturze, pomagają synowi Arturowi i synowej Elżbiecie w prowadzeniu blisko100-hektarowego (w tym ok. 30 ha dzierżaw) gospodarstwa rolnego we wsi Kamionka. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mleka. Rolnicy uprawiają podstawowe zboża, kukurydzę, część areału zajmują trwałe użytki zielone. Roczna produkcja mleka na poziomie 600 tys. l dostarczana jest do Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Polska potrzebuje nowych rynków zbytu dla krajowych produktów mleczarskich
Na zakończenie rozmowy zapytaliśmy, jaką przyszłość ma polskie mleczarstwo?
Ireneusz Oleszczyński
Zdjęcia: Ireneusz Oleszczyński