StoryEditorDobry hodowca

Wydajność krów: Jakie są 3 przyczyny niskiej zawartości tłuszczu w mleku?

04.03.2023., 17:03h
Hodowcy, szczególnie wysokowydajnych stad, coraz częściej borykają się z problemem nadmiernie niskiej zawartości tłuszczu w mleku. Kiedy tak się dzieje, niemal natychmiast pada podejrzenie, że krowy zapadły na podostrą kwasicę (SARA). Jak się jednak okazuje, nie jest to jedyna przyczyna spadku zawartości tłuszczu w białym surowcu.

Czy niski poziom tłuszczu w mleku musi oznaczać kwasicę u krowy?

W minionym tygodniu zakończył się cykl jubileuszowej, bo XX Konferencji dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka, które na terenie całej kraju organizuje firma Blattin. Nieprzerwanie też, od dwudziestu lat uczestniczy w nich znany i uznany autorytet w dziedzinie żywienia bydła mlecznego – prof. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W tym roku profesor Kowalski wyjaśniał hodowcom, dlaczego w mleku współczesnej krowy zadowalający poziom tłuszczu w mleku wynosi 3,8% i jakie są przyczyny jego spadku do poniżej 3%.

Obecnie nasze krowy produkują duże ilości mleka, dlatego wysoka w nim zawartość tłuszczu może przejść już do historii. O ile w przeszłości mleko skupowe zawierało powyżej 4,5% tłuszczu, o tyle dziś w wydajnych stadach zadowalający jest poziom 3,8%. Niestety, często zdarza się, że procent tłuszczu waha się w granicach 3,0–3,2, a nierzadko spada poniżej 3,0. Zwykle jesteśmy wtedy pewni, że krowa ma kwasicę. Nie każda krowa, która ma niski poziom tłuszczu w mleku ma kwasicę – uczulał prof. Kowalski.

3 główne przyczyny niskiej za...

Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 23:07