Melasowane wysłodki buraczane nie stwarzają ryzyka zakwaszenia żwacza
Panaceum na to zagrożenie wydają się być melasowane wysłodki buraczane, które zaliczane są do pasz energetycznych i doskonale sprawdzają się jako pasza dla bydła mlecznego w całym okresie laktacji i w różnych sezonach żywieniowych. Melasowane wysłodki pomimo że są paszą energetyczną, to ich największym atutem jest praktycznie zerowe ryzyko zakwaszenia żwacza. Zawierają one bowiem dużą ilość pektyn oraz łatwo strawnego włókna. Tempo rozkładu tych składników w żwaczu jest wolniejsze niż skrobi, dlatego możliwe jest utrzymanie prawidłowego pH żwacza.
Wysłodki buraczane najlepiej sprawdzają się na początku laktacji
Skarmianie melasowanych wysłodków buraczanych przynosi szczególnie korzyści we wczesnej fazie laktacji, kiedy krowy narażone są na ujemny bilans energii, który w dużym uproszczeniu wynika z faktu, że w tym czasie zwierzę produkujące dużo mleka potrzebuje dużo energii, a nie jest w stanie pokryć swoich potrzeb pokarmowych, chociażby z powodu słabego apetytu po porodzie. Oczywiście, można w tym czasie zwiększyć ilość energii w dawce poprzez dod...