StoryEditorŻywienie krów

Wysłodki buraczane w żywieniu krów mlecznych

20.10.2016., 14:10h
Dawka pokarmowa z udziałem wysłodków buraczanych zapewnia prawidłową syntezę białka przez mikroflorę żwacza i korzystnie wpływa na obniżenie poziomu mocznika w mleku. Między innymi z tych powodów wysłodki buraczane są bardzo dobrym komponentem dawek pokarmowych dla krów mlecznych, niezależnie od ich wydajności mlecznej.

Obniżą ryzyko wystąpienia kwasicy

Suchą masę wysłodków stanowią przede wszystkim węglowodany strukturalne, a więc włókno surowe, w skład którego wchodzi celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny oraz związki azotowe. Zawartość pektyn w suchej masie wysłodków wynosić może od 10 do 30%, a ich fermentacja przez bakterie żwaczowe jest dużo wolniejsza od skrobi, stąd też zastąpienie części dawki pasz zbożowych wysłodkami buraczanymi obniża poziom skrobi, a w efekcie ogranicza ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza. Wszystkie rodzaje wysłodków buraczanych posiadają wysoką zawartość potasu (0,6–0,8% w s.m.) i wapnia (0,8–1,0% w s.m.), a niską fosforu (ok. 0,1% w s.m.).

Rodzaje wysłodków buraczanych

Ze względu na zawartość wody wysłodki dzielimy na mokre – do 12% suchej masy, prasowane – 21–22% suchej masy, suszone – około 90% suchej masy oraz uszlachetnione – suszone z dodatkiem melasy. Optymalną metodą uszlachetniania wysłodków jest ich prasowanie do osiągnięcia 21–22% suchej masy. Świeże wysłodki prasowane mają jednak ograniczony okres trwałości i dlatego konieczne jest ich kiszenie. Kiszone wysłodki buraczane prasowane są paszą soczystą i mlekopędną i należą do najsmaczniejszych pasz dla krów mlecznych. Powodują także „wiązanie” pasz treściwych, uniemożliwiając krowom sortowanie. Dobowa dawka dla krów mlecznych w okresie zasuszenia wynosi 1–3 kg a w szczycie laktacji 2–6 kg.

Paszą o bardzo dużym potencjale energetycznym oraz całkowicie bezpieczną pod względem ryzyka zakwaszenia żwacza są suche wysłodki buraczane. Energia tej paszy stanowi około 80–85% wartości kukurydzy, a o zasobności energetycznej decydują węglowodany, zwłaszcza pektyny, które są doskonale wykorzystywane przez bakterie żwaczowe. Ich fermentacja przebiega powoli i nie zagraża nadmiernym obniżeniem pH treści żwacza. Wysłodki te dobrze wypełniają niedobory wolno uwalnianej energii, szczególnie w dawkach opartych na kiszonce z traw, roślin motylkowych oraz przy żywieniu pastwiskowym. Suche wysłodki buraczane mogą być podawane zwierzętom bezpośrednio na stół paszowy, mogą stanowić dodatek do TMR-u oraz mogą być częścią mieszanki treściwej podawanej krowom na stół paszowy. W zależności od przeznaczenia mogą stanowić od 10 do 50% masy mieszanki treściwej uzupełniającej.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. listopad 2024 16:24