Wszystkiemu winna zbyt duża ilość białka
W tym okresie obserwujemy często obniżenie białka w mleku, co jest przede wszystkim wynikiem niedostatecznego zaopatrzenia krów w energię i białko nieulegające rozkładowi w żwaczu. Przebiałczenie krów wchodzących w szczyt laktacji powoduje pogłębienie ujemnego bilansu energii oraz zaburzenia płodności. Na przemianę 1g azotu z amoniaku do mocznika krowa zużywa 4,4 kcal energii NEL. Ogólnie straty energii związane z syntezą mocznika mogą być równe potrzebom na syntezę 2–3 kg mleka.
Nadmierne ilości białka ogólnego w dawce (powyżej 19–20%) powodują podwyższenie pH treści żwacza i gromadzenie w nim dużych ilości amoniaku. Zasadowica może występować w następstwie braku lub niedoboru łatwo fermentujących węglowodanów w paszy. Białka pokarmu, przez niebiałkowe związki azotowe w żwaczu rozkładane są przez enzymy bakteryjne do amoniaku. Amoniak wykorzystywany jest przez bakterie i pierwotniaki do syntezy ich własnych białek. Jest to w znacznym stopniu uzależnienie od podaży łatwo fermentujących węglowodanów. Stężenie NH3 w treści żwacza wzrasta natychmiast po pobraniu pokarmu i osiąga maks...