Do przeddojowej dezynfekcji stosowane są niższe stężenia preparatów predippingowych. Warto jednak zadbać o to, by przed tym zabiegiem strzyki były czyste. Preparaty powinny mieć kontakt ze skórą przez okres około 30 sek., w czasie którego niszczą bakterie. Predipping wymaga dokładnego wysuszenia strzyków. Dlaczego tak ważne jest, aby dokładnie i do sucha wytrzeć strzyki? Przede wszystkim dlatego, by wyeliminować ryzyko przedostania się środków dezynfekujących do mleka i zapobiec przy tym ślizganiu się kubków udojowych. Oczywiście do osuszania strzyków najlepsze i najwygodniejsze są jednorazowe papierowe ręczniki. Do zabiegu możemy wykorzystać także ręczniki bawełniane lub lniane, pamiętając, że powinny być one osobne dla każdej krowy.
Najbardziej niebezpiecznym okresem dla wymienia – w którym najłatwiej o infekcje – jest 2 godziny po doju. Przez taki bowiem czas kanał strzykowy pozostaje otwarty i tym samym stanowi doskonałą drogę do penetracji bakterii środowiskowych do wnętrza wymienia. Tylko dobrze przeprowadzona dezynfekcja poudojowa może proces ten ograniczyć.
Dezynfekcja poudojowa powinna być wykonana natychmiast po zdjęciu kubków strzykowych. Ważnym elementem jest odpowiedni czas ekspozycji skóry strzyka na działanie środka. Środek dezynfekcyjny do dippingu musi być w kontakcie ze skórą przez okres minimum 15–30 sekund lub do czasu zamknięcia się kanału strzykowego, w postaci tzw. czopu. W ten sposób uniemożliwia wnikanie bakterii do wymienia. Ilość użytego środka dezynfekcyjnego, który bezpośrednio pozostaje w kanale strzykowym, wynosi zaledwie 0,1–0,15 ml. Przed kolejnym dojem wymię należy dokładnie umyć i osuszyć. W ten sposób usuwa się nieczystości oraz resztki środka dezynfekującego ze skóry strzyka.
Ponadto należy pierwsze 3 strugi mleka zdoić na przeddajacz, eliminując środek znajdujący się w strzyku, a jednocześnie następuje sprawdzenie jakości mleka. Po tych zabiegach zanika ryzyko przedostania się do mleka pozostałości aktywnych związków przeciwbakteryjnych, które są wykrywane jako substancje hamujące.
Poudojowa dezynfekcja strzyków zmniejsza możliwość zakażenia wymienia w czasie, gdy mięsień zwieracz nie zamyka jeszcze kanału strzykowego, a nabłonek nie wytworzył jeszcze naturalnych składników przeciwbakteryjnych (do 2 godzin po doju). Skuteczny postdipping powinien likwidować drobnoustroje w kropli mleka zalegającej w kanale oraz tworzyć rodzaj aseptycznego korka zamykającego strzyk.
Należy jednak pamiętać, że istnieje również ujemna strona stosowania chemicznych środków ochrony wymienia. Otóż mogą one osłabiać, podrażniać i wysuszać naskórek. Dziać się tak może na przykład przy stosowaniu preparatów o dużym stężeniu, co powoduje nadmierne zmiany pH skóry. Obecnie większość preparatów do dezynfekcji wymion zawiera środki zmiękczające, jednak zawsze warto gruczoł obserwować i w miarę potrzeby stosować środki pielęgnacyjne.