Krowy przed wycieleniem tracą apetyt
Stres metaboliczny jest efektem zmniejszonego pobrania suchej masy przy zwiększonych potrzebach metabolicznych, mobilizacji tłuszczu oraz statusu antyoksydacyjnego. Im bliżej wycielenia, tym bardziej krowy tracą apetyt. Spada więc pobranie energii i białka, a w organizmie mocno zachwiana jest równowaga mineralno-witaminowa. W tym czasie wzrasta jednocześnie zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, do którego przyczynia się rosnący płód i sekrecja mleka. Niedostateczne pokrycie potrzeb energetycznych krów powoduje mobilizację rezerw tłuszczowych, co wiąże się z uwalnianiem większej ilości kwasów tłuszczowych. Przy niedoborze energii przekształcane są one w ciała ketonowe, prowadząc tym samym do powstawania ketozy.
Powstający stres oksydacyjny obniża odporność krów
Obniżeniu odporności sprzyja także stres oksydacyjny. Wzrost zapotrzebowania na składniki pokarmowe przed porodem może prowadzić do powstawania większej ilości wolnych rodników, które są aktywnymi, naturalnie występującymi cząsteczkami, biorącymi udział w wielu procesach biologicznych, również metabolicznych. Uwalniane są w procesie oddychania przez komórki ciała. Wysoka ich koncentracja powoduje uszkodzenia na poziomie komórki, niszcząc wiele komórek układu odpornościowego organizmu. Normalnie organizm usuwa wolne rodniki, zapobiegając ich magazynowaniu. Jednak nie zawsze tak się dzieje.
- Pokrycie potrzeb energetycznych krów przed zbliżającym się porodem jest jednym z najważniejszych zadań hodowcy, który w ten sposób może zapobiegać wystąpieniu chorób metabolicznych, tak negatywnie wpływających na system immunologiczny krów
Występujący w okresie przejściowym przed porodem ujemny bilans energii oraz zwiększone potrzeby produkcyjne zbiegają się z kumulacją wolnych rodników, która znacznie przekracza bieżące możliwości antyoksydacyjne krowy. Skłonności do pojawienia się silnego stresu oksydacyjnego będą występowały na przykład wtedy, gdy krowa zostanie przeniesiona do grupy o większej wydajności mlecznej.
Jak zmniejszyć stres oksydacyjny?
Wolne rodniki mogą być neutralizowane prze niektóre enzymy i przeciwutleniacze, takie jak witamina A i E oraz polifenole. Silne działanie antyoksydacyjne wykazuje także selen.
Beata Dąbrowska
Zdjęcie w artykule: Beata Dąbrowska
Zdjęcie główne: Archiwum
Zdjęcie w artykule: Beata Dąbrowska
Zdjęcie główne: Archiwum