Drożdże w walce ze szkodliwymi skutkami stresu cieplnego
Zespół profesora José EP Santos z University of Florida – w ostatnim badaniu opublikowanym w „Jorunal of Dairy Science”– wskazuje, że specyficzne dla żwacza drożdże Saccharomyces cerevisiae pomagają złagodzić negatywny wpływ stresu cieplnego na efektywność żywienia krów mlecznych.
W ponad 500 przeprowadzonych audytach wydajności żwacza okazało się, że w warunkach stresu cieplnego 60% stad wykazuje jego nieoptymalną wydajność. Na wskaźniki związane z zachowaniami żywieniowymi wpływa stres cieplny, a w szczególności aktywność przeżuwania. A zatem, działania żywieniowe, których celem jest zachowanie wydajności mlecznej krów w warunkach stresu cieplnego powinny koncentrować się na wspieraniu wykorzystania składników pokarmowych poprzez poprawę trawienia, przy jednoczesnym zachowaniu dobrego funkcjonowania żwacza.
Dodatek żywych drożdży wpływa na aktywność przeżuwania u krów
Wykazano, że specyficzne dla żwacza drożdże S. cerevisiae – poprawiające zarówno trawienie składników pokarmowych, jak i wydajność żwacza – skutecznie łagodzą skutki stresu cieplnego i...