Trzy lata temu hodowca – jak sam mówi – zaryzykował i zdecydował się na skarmianie kiszonki z kukurydzy i słonecznika. Zielona masa zbierana jest z całości plantacji i zakiszana na jednej pryzmie.
Słonecznik to idealne źródło białka w kiszonce
Na przeznaczone pod uprawę pola, słonecznik wysiewany jest razem z nawozem przedsiewnym, następnie w odpowiednim terminie siana jest kukurydza – objaśniał Mirosław Wójtowicz. – Aby, wyeliminować konkurowanie roślin, gęstość wysiewu kukurydzy zmniejszam do 70 tysięcy nasion na hektar, natomiast słonecznika ogrodowego w ilości 5 kg/ha. Przy odmianach kukurydzy FAO 250–260 rośliny praktycznie razem dojrzewają.
Jak przyznał hodowca, zielona masa zakisza się bardzo dobrze i – co ważne – w dobrze ubitej i przykrytej pryzmie pasza nie psuje się, pomimo że nie są stosowane żadne dodatki do zakiszania. Tak sporządzaną kiszonkę hodowca każdego roku bada w laboratorium. W pierwszym roku zawierała ona w suchej masie 11% białka i 7,2% tłuszczu, natomiast w ubiegłym roku było to: 8,5% białka i 6% tłuszczu. Tegoroczna dopiero będzie badana.
– Głównym argumentem za wprowadzeniem takiego rozwi...