Stopniowe wprowadzanie pasz treściwych dla krów od 3 tygodnia przed wycieleniem gwarantuje odpowiedni rozwój brodawek żwaczowych oraz mikroflory bakteryjnej gotowej do rozkładu znacznej ilości skrobi pochodzącej z paszy treściwej. W okresie laktacji należy pamiętać, że na jeden odpas, paszy treściwej nie należy przeznaczać więcej niż 2,5–3,0 kg, szczególnie w pierwszych 6–7 tygodniach po wycieleniu, ponieważ krowy, pobierając małe ilości paszy objętościowej, będą separowały paszę treściwą, co może prowadzić do kwasicy. Separowanie pasz ogranicza oczywiście odpowiednia struktura dawki, która tym samym zmniejsza ryzyko pojawienia się kwasic oraz wzmaga odruch przeżuwania. Przeżuwanie treści żwacza z elementami strukturalnymi, uwalnia dodatkowe ilości śliny, która zawiera naturalny bufor w postaci kwaśnego węglanu sodu. Pożądane i zalecane w dawce są również drożdże paszowe Saccharomyces cerevisiae lub ich metabolity poprawiające pobranie suchej masy i fermentację w żwaczu.
Skarmianie znacznych ilości pasz treściwych, w stosunku do pasz objętościowych, zwiększa w żwaczu produkcję kwasu propionowego i masłowego, a obniża poziom kwasu octowego. Wpływa to na spadek zawartości tłuszczu w mleku, który to może być dobrym wskaźnikiem świadczącym o nieprawidłowości żywienia. Nadmierna ilość paszy treściwej zmniejsza aktywność celulolityczną mikroflory żwacza, czyli obniża strawność włókna pasz objętościowych.
Beata Dąbrowska