Cukrownia wprowadza dodatek do paszy dla krów. Zwiększa produkcję mlekaPfeifer & Langen
StoryEditorMleko

Cukrownia wprowadza dodatek do paszy dla krów. Zwiększa produkcję mleka

02.10.2024., 14:30h

Właściwa suplementacja aminokwasów w diecie krów jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ich organizmów. Rolnikom pomoże w tym Tofi MET nowość na rynku od Pfeifer & Langen Polska.

Co to jest Tofi MET?

Tofi MET to nowość na rynku dedykowana hodowcom bydła mlecznego. Produkt stanowi niepowtarzalne połączenie metabolizowanej metioniny oraz Melasy Drink Tofi. Substancja została opracowana w celu maksymalizacji wyników produkcyjnych i wsparcia zdrowia krów. Tofi MET jest płynnym suplementem paszowym, pokrywającym dzienne zapotrzebowanie krowy na metioninę, stosując dawkę 1 kg na sztukę dziennie.

Niedobór metioniny u krów w Polsce

Metionina jest kluczowym aminokwasem egzogennym, na którego niedobór cierpi ponad 90% krów w Polsce. Organizm tych zwierząt nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować tego składnika.

Jak powstaje Tofi MET?

Tofi MET jest produkowany podczas wyrobu cukru z buraków cukrowych marki Diamant i wzbogacany o metabolizowaną metioninę. Zdrowie  krów jest wspierane poprzez unikalną formułę produktu i jednoczesne, maksymalne wykorzystanie potencjału genetycznego krów. Substancja ta w sposób szczególny wspiera funkcje wątroby, zapobiegając stłuszczaniu i poprawiając funkcjonowanie całego organizmu.

– Wprowadzenie Tofi MET to odpowiedź na realne potrzeby współczesnych hodowców. Dzięki naszej innowacyjnej formule, stworzonej na bazie doświadczeń i badań, dostarczamy produkt, który wspiera zdrowie krów oraz ich zdolności produkcyjne. Tofi MET to nowa funkcjonalna propozycja umożliwiająca łatwiejsze bilansowanie aminokwasów diety w diecie współczesnych krów mlecznych. Taka formuła produktu wspiera wątrobę  i przyczynia się do poprawy jakości mleka oraz ogólnego dobrostanu zwierząt – mówi Mirosław Ruszczyński, KAM Pfeifer & Langen Polska S.A.

Jakie są skutki niedoboru metioniny w organizmie krowy?

Niedobór metioniny będącej aminokwasem limitującym produkcję mleka i zaczątkiem budowy łańcucha białkowego wpływa negatywnie na ilość produkowanego mleka oraz na poziom białka.

– Około połowy dziennego zapotrzebowania krów na aminokwasy, pokrywane jest przez mikroorganizmy w żwaczu. Oznacza to, że kolejne 50% musi być dostarczone w paszy. Niemal każda współczesna, krowa mleczna potrzebuje suplementacji metioniny.  Badania potwierdzają, że może to znacząco zwiększyć dzienną produkcję mleka (nawet o 2 kg), poprawić jego skład (o 0,18% więcej tłuszczu i 0,12% więcej białka), a także pozytywnie wpłynąć na rozród, zwiększając przeżywalność zarodków o 60% oraz zmniejszając występowalność mastitis o 35% i ketozy o 44% – informuje producent.

Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz

Źródło: Pfeifer & Langen

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 12:26