Jakie są główne zalety słomy w dawce pokarmowej dla krów?
Włókno zawarte w słomie spowalnia przechodzenie treści przez żwacz oraz pozwala na dłuższe przebywanie masy pokarmowej w przedżołądkach, stymuluje wydzielanie śliny i odruch przeżuwania. Główną zaletą słomy w żywieniu krów wysokomlecznych jest również to, że nie jest ona nośnikiem dużych ilości łatwo dostępnej energii. Przez to jest niezastąpiona w żywieniu krów w okresie zasuszenia właściwego, czyli do 3. tygodnia przed wycieleniem. Krowy do syta pobierają potrzebną suchą masę z dużym udziałem słomy i jednocześnie zjadają dawkę o ograniczonej podaży energii.
W żywieniu krów mlecznych w okresie laktacji wykorzystuje się zwykle słomy zbóż jarych
Najbardziej pożądana jest słoma twarda (pszenna, pszenżytnia, żytnia), która powoduje lepsze działanie ślinianek, a więc większe właściwości buforujące, co lepiej zabezpiecza przed kwasicą. Najlepiej, gdy przed podaniem słoma pocięta jest na kawałki o długości około 4 cm, co eliminuje konieczność rozdrabniania jej prze wóz paszowy czy krowę.
Słoma przeznaczona na paszę dla krów mlecznych powinna być dobrej jakości, bez zanieczyszczeń i toksyn. Właściwie przechowywana, w miejscu przewiewnym i suchym, posiada lekki połysk i jest bez zapachu. Stara słoma jest matowa i ma zapach stęchlizny. Ma ponadto mniejszą wartość składników pokarmowych i jest niechętnie pobierana przez krowy. Z uwagi na obecność pleśni zawierających mikotoksyny, może zagrażać zdrowiu i życiu krów.
Jakiej słomy lepiej unikać w skarmianiu krów?
Słoma jęczmienna ma działanie zatwardzające, dlatego jest szczególnie wskazana przy przechodzeniu z żywienia zimowego na letnie, przy skarmianiu młodych zielonek oraz pasz o niskiej zawartości suchej masy. Lekko rozwalniające działanie ma słoma owsiana. Jest chętnie pobierana przez krowy i dlatego bywa skarmiana na tzw. zakładkę.