Jak dodatek wody do TMR-u zmienia pobranie paszy i jej strawność?
W jednym z niemieckich gospodarstw mlecznych, w którym utrzymywane jest bydło o średniej wydajności około 12 tysięcy kg mleka (o zawartości 4% tłuszczu i 3,6% białka) zwierzętom podawano TMR w dwóch grupach doświadczalnych, z których każda liczyła 160 krów. Różnica w żywieniu polegała na różnym udziale suchej masy: 34% w grupie doświadczalnej i 40% w grupie kontrolnej.
Krowy, które otrzymały paszę z dodatkiem wody, w czasie trwającego 70 dni doświadczenia, zjadały o 1 kg suchej masy więcej w ciągu dnia, jednak przeżuwały 30 minut krócej w porównaniu z drugą grupą. W grupie eksperymentalnej wyższa była zawartość błonnika w odchodach w porównaniu z grupą kontrolną.
Naukowcy zalecają więc, aby wybrać złoty środek i nie obniżać zbytnio zawartości suchej masy TMR-u. Dodatek wody w dawce obniża strawność włókna oraz przyspiesza pasaż treści pokarmowej, z drugiej jednak strony, utrudnia sortowanie paszy, co może pozytywnie wpłynąć na zdrowie zwierząt. Ale wcale to nie oznacza automatycznego zwiększenia wydajności i wzrostu ilości składników pokarmowych w mleku.
Beata Dąbrowska