Dlaczego pasza się zagrzewa?
Ograniczenie zagrzewania się paszy oczywiście wymaga większych nakładów pracy, ale… Jak najbardziej jest konieczne, bowiem konsekwencje deficytu energii mogą kosztować nas krocie. Straty wydajności, stany zapalne wymion czy zaburzenia płodności to najważniejsze z nich.
Dlaczego pasza się zagrzewa? Bo wysoka temperatura to raj dla drożdży, które w tych warunkach (wspomaganych dostatkiem tlenu) zaczynają wykorzystywać cukry, bardzo szybko się namnażają, wydzielając przy tym ciepło zagrzewające dawkę pokarmową.
Zagrzanie się paszy tak naprawdę jest oznaką jej psucia się, powodującego zmniejszenie smakowitości i energetyczności. Proces ten zaczyna się już 6 do 8 godzin wcześniej. Jeżeli rano hodowca zaobserwuje, że TMR jest zagrzany, to prawdopodobnie połowę zepsutej paszy krowy już zjadły.
Jak skutecznie zapobiegać zagrzewaniu się paszy?
Co zatem możemy zrobić, by zapobiegać zagrzewaniu się paszy?...