Jeżeli w okresie upałów obora będzie przepełniona, to na pewno odbije się to podwyższonym poziomem komórek somatycznychBeata Dąbrowska
StoryEditorPorady dla hodowców

Im cieplej, tym więcej komórek somatycznych w mleku. Dlaczego?

15.06.2023., 15:30h
W miarę wzrostu temperatury, w wielu stadach obserwowany jest wzrost ilości komórek somatycznych w mleku oraz zwiększona częstotliwość występowania mastitis. Co jest tego przyczyną?

Rośnie temperatura, a wraz z nią komórki somatyczne w mleku

Wyższa temperatura powietrza połączona z jego wysoką wilgotnością, to idealne warunki do namnażania się patogenów wywołujących zapalenie wymienia. W okresie letnim patogeny mają też ułatwiony dostęp do wymienia, bowiem słabsze (w porównaniu do innych pór roku) jest domykanie się zwieracza kanału strzykowego. Do tego dochodzą jeszcze muchy, które latem szybko się rozmnażają i stają się istotnymi nosicielami chorób. To jednak jeszcze nie wszystkie przyczyny większej ilości klinicznych przypadków mastitis w stadzie.

Ogromny wpływ ma tutaj również stres cieplny, który bardzo obciąża organizm krów, poprzez negatywny wpływ na działanie układu odpornościowego, a tym samym, sprzyja rozwojowi chorób. Stopień obciążenia organizmu stresem cieplnym można określić poprzez indeks termiczno-wilgotnościowy THI. Przyjmuje się, że stres cieplny zaczyna obciążać krowy już powyżej 68 jednostek, a powyżej 80 jednostek THI mówi się już o silnym stresie. Wraz ze wzrostem THI spada pobranie paszy, co zaburza fermentację w żwaczu oraz zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji. Zmieniając...

Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 20:33