Specjaliści konceptu Constant Feeding mają również do dyspozycji urządzanie Neospekctra, za pomocą którego na bieżąco mogą dokonywać analizy pasz i TMR-u pod kątem wartości pokarmowejBeata Dąbrowska
StoryEditorOszczędności w gospodarstwie mlecznym

Jak zaoszczędzić tysiące złotych na żywieniu krów?

28.05.2024., 15:00h
W Holandii koncept Constant Feeding to praktycznie rutyna w żywieniu bydła mlecznego. Ale, jak się okazuje, i w Polsce zdobywa coraz większą popularność.

Z artykułu dowiesz się:

Na czym polega system Constant Feeding w żywieniu krów?

To innowacyjne podejście do przygotowania dawki pokarmowej w wozie paszowym i jej wykorzystania, a tym samym, poprawę jakości żywienia skutecznie propaguje firma Agrifirm, która w maju br. rozpoczęła cykl spotkań na mlecznych fermach, które usługę te zdecydowały się do swoich obór wprowadzić.

Gospodarstwo braci Piotra i Jakuba Wątłych w Zalesicach (gm. Wierzbica) było jednym z pierwszych, które postanowiły podnieść jakość żywienia swojego wysoko wydajnego stada właśnie poprzez wprowadzenie Constant Feeding.

Jakie żywieniowe zasady w nim obowiązują, jak wygląda on w praktyce i jakie wymierne korzyści przynosi? O tym (i nie tylko) dowiedzieć się mogli uczestnicy spotkania, które w gospodarstwie młodych hodowców zorganizowała firma Agrifirm.

image
Piotr i Jakub Wątłowie (na zdjęciu w środku) odważnie zdecydowali się na wprowadzenie w swojej oborze konceptu Constant Feeding, który – jak zgodnie przyznają – przerósł ich oczekiwania co do uzyskanych efektów. Na zdjęciu również (z prawej) Mateusz Jóźwiak – Specjalista ds. żywienia bydła Constant Feeding Expert Agrifirm Polska oraz Marcin Winiarski – Reginalny Kierownik Sprzedaży Agrifirm Polska
FOTO: Beata Dąbrowska

Sortowanie paszy przez krowy? To już nie problem

Kiedy Piotr i Jakub Wątłowie stali się następcami mlecznego gospodarstwa, szybko postawili na jego rozwój. W 2019 roku oddali do użytkowania wolnostanowiskową oborę, w której utrzymują dziś 150 krów dojnych, podzielonych na cztery grupy żywieniowe: grupa fresh, główna laktacyjna, grupa sztuk już zdojonych oraz grupa zasuszeniowa.

Średnia wydajność stada wynosi obecnie 12 370 kg mleka. O tym, jak prowadzona jest tutaj hodowla bydła i produkcja mleka szerzej napiszemy w najbliższym wydaniu naszego dwumiesięcznika „Elita Dobry Hodowca”. W niniejszym zaś artykule zaprezentujemy jedynie arkana zmian żywieniowych, na wprowadzenie których hodowcy zdecydowali się z początkiem bieżącego roku.

image
Specjaliści konceptu Constant Feeding mają również do dyspozycji urządzanie Neospekctra, za pomocą którego na bieżąco mogą dokonywać analizy pasz i TMR-u pod kątem wartości pokarmowej
FOTO: Beata Dąbrowska

Co ich do tego skłoniło? Jak poinformował Jakub Wątły, przede wszystkim problem z sortowaniem TMR-u na stole paszowym, którego konsekwencje są powszechnie znane.

Z Agrifirm współpracujemy od wielu lat, dlatego też bez wahania postanowiliśmy nasz system żywienia udoskonalić. Szczególnie, że ekonomiczne warunki produkcji mleka stają się coraz trudniejsze, a ceny mleka spadają. Wiadomo, że największy koszt w produkcji mleka stanowi żywienie, dlatego bardzo zależało nam na ograniczeniu jego kosztów, oczywiście bez uszczerbku dla zwierząt i ich produkcji – argumentował Jakub Wątły.

Jak przygotować TMR zgodnie z koncepcją Constant Feeding?

Na czym zatem polega koncept Constant Feeding? Na dążeniu do uzyskania jednolitego TMR-u (w którym każdy kęs jest taki sam, każdego dnia) pobieranego przez krowy w 12 identycznych porcjach każdego dnia, dzięki czemu do minimum ograniczone jest sortowanie.

Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:59