Z artykułu dowiesz się:
-
Na czym polega system Constant Feeding w żywieniu krów i jakie przynosi korzyści?
-
Jak zmieniło się pobranie paszy i wyniki produkcyjne po wprowadzeniu systemu Constant Feeding?
-
Ile rolnikom udało się zaoszczędzić stosując nowy system żywienia?
Na czym polega system Constant Feeding w żywieniu krów?
To innowacyjne podejście do przygotowania dawki pokarmowej w wozie paszowym i jej wykorzystania, a tym samym, poprawę jakości żywienia skutecznie propaguje firma Agrifirm, która w maju br. rozpoczęła cykl spotkań na mlecznych fermach, które usługę te zdecydowały się do swoich obór wprowadzić.
Gospodarstwo braci Piotra i Jakuba Wątłych w Zalesicach (gm. Wierzbica) było jednym z pierwszych, które postanowiły podnieść jakość żywienia swojego wysoko wydajnego stada właśnie poprzez wprowadzenie Constant Feeding.
Jakie żywieniowe zasady w nim obowiązują, jak wygląda on w praktyce i jakie wymierne korzyści przynosi? O tym (i nie tylko) dowiedzieć się mogli uczestnicy spotkania, które w gospodarstwie młodych hodowców zorganizowała firma Agrifirm.
Sortowanie paszy przez krowy? To już nie problem
Kiedy Piotr i Jakub Wątłowie stali się następcami mlecznego gospodarstwa, szybko postawili na jego rozwój. W 2019 roku oddali do użytkowania wolnostanowiskową oborę, w której utrzymują dziś 150 krów dojnych, podzielonych na cztery grupy żywieniowe: grupa fresh, główna laktacyjna, grupa sztuk już zdojonych oraz grupa zasuszeniowa.
Średnia wydajność stada wynosi obecnie 12 370 kg mleka. O tym, jak prowadzona jest tutaj hodowla bydła i produkcja mleka szerzej napiszemy w najbliższym wydaniu naszego dwumiesięcznika „Elita Dobry Hodowca”. W niniejszym zaś artykule zaprezentujemy jedynie arkana zmian żywieniowych, na wprowadzenie których hodowcy zdecydowali się z początkiem bieżącego roku.
Co ich do tego skłoniło? Jak poinformował Jakub Wątły, przede wszystkim problem z sortowaniem TMR-u na stole paszowym, którego konsekwencje są powszechnie znane.
– Z Agrifirm współpracujemy od wielu lat, dlatego też bez wahania postanowiliśmy nasz system żywienia udoskonalić. Szczególnie, że ekonomiczne warunki produkcji mleka stają się coraz trudniejsze, a ceny mleka spadają. Wiadomo, że największy koszt w produkcji mleka stanowi żywienie, dlatego bardzo zależało nam na ograniczeniu jego kosztów, oczywiście bez uszczerbku dla zwierząt i ich produkcji – argumentował Jakub Wątły.
Jak przygotować TMR zgodnie z koncepcją Constant Feeding?
Na czym zatem polega koncept Constant Feeding? Na dążeniu do uzyskania jednolitego TMR-u (w którym każdy kęs jest taki sam, każdego dnia) pobieranego przez krowy w 12 identycznych porcjach każdego dnia, dzięki czemu do minimum ograniczone jest sortowanie.