Długie cząsteczki paszy stymulują proces przeżuwania, odłykania oraz aktywność ruchową żwacza.Beata Dąbrowska
StoryEditorŻywienie krów

Jaka powinna być dawka pokarmowa, aby krowa ją chętnie pobierała?

07.08.2024., 14:00h

Wysoki udział pasz treściwych w stosunku do pasz objętościowych, często prowadzi do „zniekształcenia” struktury fizycznej dawki. A to właśnie strukturalność ma bezpośredni związek z apetytem krów.

Wraz ze wzrostem wydajności krów, nie wzrasta ich apetyt

W dawce wysoko wydajnych krów udział pasz treściwych stanowić może nawet 50% w suchej masie dawki. Im wyższa wydajność, tym większe jest zapotrzebowanie krów na składniki pokarmowe, ale niestety, za wzrostem wydajności nie idzie większy apetyt krów. Hodowcy zmuszeni są więc do zagęszczania dawki pokarmowej, tak by w mniejszej ilości paszy zmieścić więcej energii i białka.

Dlaczego pobranie suchej masy przez krowy nie jest adekwatne do ich wydajności?

Przyczyn jest wiele, niemniej do najważniejszych należą:

  • jakość i smakowitość pasz,
  • występowanie schorzeń typowych dla okresu okołoporodowego,
  • dostępność do stołu paszowego i wody,
  • stres cieplny,
  • hierarchia w stadzie,
  • a także struktura dawki pokarmowej.
image
Minimalna zawartość peNDF w dawce pokarmowej dla krów mlecznych powinna wynosić nie mniej niż 22% w kilogramie jej suchej masy. Wartość ta pozwala na utrzymanie pH żwacza na poziomie 6,0–6,2
FOTO: Beata Dąbrowska

I to właśnie struktura bezpośrednio wpływa na apetyt krów. Długie cząsteczki paszy stymulują proces przeżuwania, odłykania oraz aktywność ruchową żwacza. Przeżuwanie z kolei stymuluje wydzielanie śliny buforującej żwacz (jeden litr śliny zawiera 7 gramów związku buforującego – wodorowęglanu sodu), która zapobiega gwałtownym spadkom pH i przyczynia się do poprawy zdrowotności żwacza.

Tyle śliny, ile „fizycznego” włókna

Ilość produkowanej śliny całkowicie zależy od ilości włókna fizycznie efektywnego w dawce (peNDF). Co to jest fizycznie efektywne włókno? Oznaczane w analizach chemicznych pasz włókno NDF (czyli włókno neutralne detergentowo) określa wyłącznie chemiczne właściwości włókna pokarmowego, a nie jego cechy fizyczne, jak na przykład długość.

I właśnie pojęcie włókna fizycznie efektywnego (peNDF) zostało wprowadzone po to, aby uwzględnić fizyczne właściwości włókna neutralno-detergentowego, którego długie cząstki – powyżej 1 cm – zachęcają krowy do przeżuwania. peNDF wyznacza się przez określenie udziału cząstek paszy o wielkości powyżej 1 mm.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. październik 2024 01:42