Dlaczego struktura fizyczna TMR-u jest tak ważna?
Żywienie krów TMR-em to obecnie powszechny już system w naszych oborach, jednak nie wszyscy wiedzą, jaki powinien być dobry TMR. Otóż dobry TMR to taki, który jest zgodny z zapotrzebowaniem grupy krów, o właściwej strukturze fizycznej umożliwiającej ślinienie się i przeżuwanie krów, a nie pozwalającej na wybieranie pasz, czyli sortowanie – wyjaśniał prof. Zygmunt Maciej Kowalski z UR w Krakowie, podczas dorocznej konferencji organizowanej przez firmę Blattin.
Trudno jest ocenić TMR, który jest łatwo sortowany przez krowy
– Sortowanie jest to najczęściej pomijanie zbyt długich części dawki, a wybieranie zbyt krótkich. Niestety, jeżeli TMR pozwala na takie sortowanie, nie możemy go dobrze ocenić. Dobry TMR musi być również dobrze wymieszany, co oznacza, że każdy pobrany kęs jest taki sam pod względem war...