Jaka jest rola słomy w żywieniu krów mlecznych?
Dodatek słomy stabilizuje trawieniec i zapobiega kwasicy. Jako komponent TMR-u zapewnia właściwą strukturę dawki pokarmowej dla krów.
Słoma w żwaczu tworzy swoistą poduszkę utrzymującą się w jego górnej części, pozwala mikroorganizmom celulolitycznym na intensywny rozwój. Zadawana krowom słoma stymuluje je również do żucia dawki i produkcji większej ilości śliny (powyżej 60 litrów na dobę). Ślina ma odczyn zasadowy i neutralnie buforuje żwacz nie dopuszczając do jego zakwaszenia, pomimo skarmiania większej ilości pasz treściwych w dawce.
Kiedy podawać krowom słomę jęczmienną, a kiedy owsianą?
Najlepsza słoma pochodzi ze zbóż jarych, ponieważ ma ona wyższą strawność oraz jest mniej porażona grzybami w porównaniu ze słomą zbóż ozimych. Najwyższą wartością pokarmową charakteryzuje się słoma jęczmienna, która ma działanie lekko zatwardzające. Z tego powodu zalecana jest podczas przejścia z żywienia zimowego na letnie, w którym dominują młode, soczyste zielonki. Jej skarmianie pozwala ograniczyć występowanie biegunek związanych ze zmianą żywienia.
Odmienne działanie wykazuje słoma owsiana, dlatego należy jej unikać przy rozpoczynaniu sezonu pastwiskowego. Właściwości zatwardzające posiadają również słomy zbóż ozimych, szczególnie żytnia i pszenna i z tego powodu powinny być stosowane w żywieniu krów utrzymywanych w systemie bezuwięziowym, gdzie zwierzęta są w ciągłym ruchu. Najmniej zdrewniała jest słoma owsiana, która z kolei posiada właściwości rozwalniające i dlatego bardzo dobrze nadaje się do skarmiania w oborach uwięziowych.
Czytaj więcej: Żywienie bydła mięsnego: lepsza słoma, siano, a może odpady?
Słoma jest niezastąpionym komponentem paszowym dla krów w okresie zasuszenia
Główną zaletą słomy w żywieniu krów wysokomlecznych jest również to, że nie jest ona nośnikiem dużych ilości łatwo dostępnej energii. Przez to jest niezastąpiona w żywieniu krów w okresie zasuszenia właściwego, czyli do 3. tygodnia przed wycieleniem.
Krowy do syta pobierają potrzebną suchą masę z dużym udziałem słomy i jednocześnie zjadają dawkę o ograniczonej podaży energii. Pamiętajmy, że gdy nie dysponujemy wozem paszowym i podajemy słomę prosto na stół paszowy, krowy zwykle niechętnie ją pobierają, mając pod pyskiem smakowitsze komponenty dawki. W takim przypadku słomę należy podawać rano, przed podaniem pasz smakowitszych lub mokrych np. wysłodki buraczane czy młóto browarniane. Zaleca się podawanie krowom słomy w postaci sieczki o długości 3–8 cm, ponieważ jest łatwa w mieszaniu i chętniej pobierana przez zwierzęta. Przy podawaniu sieczki w większym stopniu ograniczone są możliwości wybierania paszy i mniejsza ilość słomy pozostaje w niedojadach.
Czytaj więcej: Jaki materiał na ściółkę dla krów wybrać zamiast słomy?
Beata Dąbrowska