Od czego zależy zawartość białka w krowim mleku?
Zawartość białka w mleku jest cechą w dużym stopniu uzależnioną od czynników genetycznych, jednak w ponad 50% zależy od czynników środowiskowych, takich jak: żywienie, pora roku, wiek krowy czy faza laktacji (gdy zmniejsza się produkcja mleka, wzrasta w nim zawartość białka). Przypomnijmy, że zawartość białka w mleku hf-ów kształtuje się na poziomie 3,0–3,5% i większego wzrostu trudno oczekiwać. Jeżeli już, to na poziomie nie większym niż 0,1–0,2%.
Najczęściej spotykaną jednak przyczyną niskiej zawartości białka w mleku jest niedobór energii w dawce pokarmowej (lub niskie jej pobranie). Jeśli żwacz dysponuje dostateczną ilością energii z paszy, tworzy się w nim wiele białka bakteryjnego, które wykorzystane jest później do tworzenia białka mleka. Szczególną uwagę należy zwrócić na pierwsze 100–120 dni laktacji, gdyż wtedy spadek procentowej zawartości białka poniżej 3,0 wynika przede wszystkim z:...