Czy beta-karoten ma pozytywny wpływ na żywienie krów?
Badania przeprowadzone w USA i Niemczech, udowadniają pozytywny wpływ zastosowania beta-karotenu w diecie krów, wskazują na szybszą inwolucję macicy, lepszą owulację, znacznie wyższy wskaźnik skuteczności zapłodnień, zmniejszenie przypadków zamieralności zarodków oraz liczby cyst jajnikowych. Dzięki badaniu osocza krwi i oznaczaniu w nim ilości beta-karotenu, japońscy naukowcy udowodnili, że w grupie zwierząt, w której zastosowany był udział beta-karotenu, w porównaniu z grupą kontrolną ubogą w ten składnik, stwierdzono wysoką koncentrację beta-karotenu w osoczu krwi grupy, w której podawany był beta-karoten, wykazali, że u tych krów rozwinięta jest większość ciałek żółtych oraz prawidłowo są zagnieżdżone zarodki. Zaobserwowany wzrost, w grupie krów z dodatkiem beta-karotenu, wskaźników zacieleń wiąże się ze wzrostem ...