Ponad 90% współczesnych krów w Polsce cierpi na niedobór metioniny, kluczowego aminokwasu egzogennego, którego organizm zwierzęcia nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować.Beata Dąbrowska
StoryEditorNowości żywieniowe dla krów mlecznych

Melasa z metioniną w Tofi Met pozwala krowom znacznie zwiększyć produkcję mleka

20.10.2024., 11:30h

Nie ma chyba hodowcy bydła mlecznego w kraju, który nie znałby melasowanych wysłodków Tofi, czy energetycznego Melasa-Tofi Drink, produkowanych przez Pfeifer & Langen Polska S.A.

Innowacyjny produkt Tofi MET, idealny dla wysokoprodukcyjnych HF-ów

Po trzech latach pracy firma wprowadza na rynek nowy, innowacyjny produkt Tofi MET, który stanowi połączenie metabolizowanej metioniny oraz Melasy Drink Tofi.

Wprowadzenie Tofi MET to nasza odpowiedź na realne potrzeby hodowców współczesnego, wysokoprodukcyjnego hf-a i związane z nim zmiany technologii żywienia, konieczne do zaspokojenia ich potrzeb. Tofi MET to funkcjonalny produkt, dzięki któremu możliwe jest łatwiejsze bilansowanie aminokwasów w dawce pokarmowej współczesnych krów mlecznych. Taka formuła produktu wspiera wątrobę i przyczynia się do poprawy jakości mleka oraz ogólnego dobrostanu zwierząt – mówił Mirosław Ruszczyński, KAM Pfeifer & Langen Polska S.A, podczas oficjalnej prezentacji Tofi MET, która odbyła się 25 września br. w Jachrance podczas konferencji „Nowe możliwości dla hodowców w zakresie bilansowania aminokwasów”.

image
Tak wysoce merytoryczne konferencje, jak potwierdzali uczestniczący w niej hodowcy, są nieocenionym źródłem wiedzy
FOTO: firmowe

Niedobory metioniny dotyczą aż 90% krów mlecznych w Polsce

Ponad 90% współczesnych krów w Polsce cierpi na niedobór metioniny, kluczowego aminokwasu egzogennego, którego organizm zwierzęcia nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować. Tofi MET jest płynnym suplementem paszowym, który w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie krowy na metioninę (przy dawce 1 kg na krowę dziennie).

Tofi MET to materiał paszowy pozbawiony konserwantów, który powstaje w procesie produkcji cukru Diamant z buraków cukrowych, wzbogacony o metabolizowaną metioninę. Unikalna formuła produktu zapewnia maksymalne wykorzystanie potencjału genetycznego krów, wspierając przy tym ich zdrowie, w szczególności funkcje wątroby, poprzez zapobieganie jej stłuszczeniu i poprawę funkcjonowania całego organizmu zwierzęcia.

Dlaczego metionina jest tak istotna dla krów mlecznych?

Metionina jest pierwszym limitującym aminokwasem produkcję mleka. Aminokwasem, który jest zaczątkiem budowy łańcucha białkowego, a więc jej niedobór, negatywnie wpływa na ilość produkowanego mleka oraz na poziom białka.

Około połowy dziennego zapotrzebowania krów na aminokwasy, pokrywane jest przez mikroorganizmy w żwaczu. Oznacza to, że kolejne 50% musi być dostarczone w paszy. Niemal każda współczesna krowa mleczna potrzebuje suplementacji metioniny. Pokrywanie zapotrzebowania na metabolizowaną metionię nie tylko zwiększa produkcję mleka, ale też zmniejsza ryzyko zaburzeń metabolicznych, zmniejsza zapotrzebowanie na białko, zwiększa ilość pobranej paszy w początkowym etapie laktacji oraz zmniejsza niedobory energetyczne.

Badania potwierdzają, że może to znacząco zwiększyć dzienną produkcję mleka (nawet o 2 kg), poprawić jego skład (o 0,18% więcej tłuszczu i 0,12% więcej białka), a także pozytywnie wpłynąć na rozród, zwiększając przeżywalność zarodków o 60% oraz zmniejszając ryzyko występowania mastitis o 35% i ketozy o 44%.

image
Prelegenci konferencji w Jachrance (od lewej): Sebastian Tomaszewski – członek zarządu Pfeifer & Langen Polska S.A. Marcin Forkajm, Mirosław Ruszczyński, dr Zbigniew Lach, Łukasz Popławski i prof. Zygmunt Kowalski
FOTO: firmowe

Tofi MET to rewolucyjne wręcz podejście do suplementacji metioniny w formie płynnej, które jest łatwe w użyciu i efektywne. Hodowcy mają teraz możliwość skuteczniejszego bilansowania dawki pokarmowej pod kątem składu aminokwasów, co wprost przekłada się na zdrowie i lepsze wyniki produkcyjne.

Prof. Zygmunt Kowalski: "Stosowanie aminokwasów w żywieniu bydła mlecznego to nie moda, a konieczność"

Organizatorzy konferencji zaprosili na nią wybitnych ekspertów w dziedzinie hodowli i żywienia bydła, którzy zaprezentowali uczestniczącym w niej gościom (wśród których liczną grupę stanowili hodowcy bydła) wyzwania, jakie przed nimi stoją oraz zaprezentowali najnowsze rozwiązania w zakresie suplementacji aminokwasów, które mogą wpłynąć na poprawę wydajności i zdrowia zwierząt.

Niezwykle ciekawe prelekcje przygotowali: prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny, Marcin Forkajm oraz Łukasz Puławski z firmy Adisseo.

Obecnie stosowanie aminokwasów w żywieniu bydła mlecznego to nie jest moda. To konieczność – przekonywał prof. Kowalski, argumentując, iż postęp genetyczny w hodowli bydła, jaki dokonał się w naszym kraju jest niebotyczny i współczesny hf nie ma już nic wspólnego z tym sprzed 30 lat, stąd też konieczność zmiany strategii żywieniowej.

Z kolei dr Zbigniew Lach udzielił odpowiedzi na jakże ważne pytanie, czyli dlaczego wciąż nie zarabiamy na krowach. Głównie z powodu rozrodu. Tylko zdrowa krowa ma szansę na dobry rozród i tylko wtedy, kiedy będzie cieliła się nie co 450 dni, a co 390–400.

Przedstawiciele firmy Adisseo Marcin Forkajm i Łukasz Puławski opowiedzieli o zaletach stosowania aminokwasów w żywieniu bydła oraz zaprezentowali obliczenia dotyczące opłacalności stosowania produktu Tofi MET.

Oczywiście, wszystkie poruszane na konferencji zagadnienia będziemy prezentowali na łamach naszego tygodnika i już dziś zachęcam do ich lektury.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. październik 2024 11:57