Stosując w żywieniu dodatek mocznika można uzupełnić niedobór azotu w żwaczu, co przekłada się na wysoką efektywność bakterii zasiedlających układ pokrmowy krówBeata Dąbrowska
StoryEditorŻywienie krów mlecznych

Mocznik: tanie i dobre źródło białka w żywieniu krów mlecznych

02.07.2024., 15:00h
Mocznik dostarcza aż 46% azotu. Więcej niż jakikolwiek inny składnik. Krowy wykorzystują ten azot do tworzenia białka w żwaczu.

Zaledwie 100 g mocznika zastępuje ok 0,5 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej!

Szczególnie wysokoenergetyczne dawki pokarmowe, na przykład z wysokim udziałem kiszonki z kukurydzy, mogą być skutecznie ulepszane za pomocą mocznika.

Zastosowanie mocznika w dawce zapewnia nie tylko lepsze warunki dla rozwoju mikroflory żwacza, ale pozwala także na zastąpienie części drogich komponentów białkowych, takich jak jak śruta sojowa czy rzepakowa. Jak podają specjaliści, 100 g mocznika pozwala ograniczyć udział poekstrakcyjnej śruty sojowej o około 0,5 kg.

U przeżuwaczy bakterie zasiedlające żwacz przekształcają mocznik w amoniak, który może być następnie wykorzystany jako źródło azotu przez bakterie żwacza do syntezy białka bakteryjnego, poprawiając w ten sposób podaż białka dla zwierząt. Ze względu na optymalny skład aminokwasowy, białko bakteryjne jest najważniejszym źródłem białka dla przeżuwaczy.

Jaka jest bezpieczna dawka mocznika w dawce pokarmowej dla krów mlecznych?

Najważniejszą zasadą stosowania mocznika w dawkach jest nieprzekraczanie jego bezpiecznej dawki. Bezwzględnie więc należy upewnić się, czy nie znajduje się on np. w zakupywanych mieszankach treściwych. Przedawkowanie mocznika może bowiem prowadzić do zatrucia zwierząt.

Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:09