Co wpływa na mikroflorę żwacza krowy?
Przyjmuje się, że w 1 ml płynu żwaczowego znajduje się nawet do 60 miliardów bakterii. Znacznie mniej bakterii jest w stałej frakcji żwacza, w której gromadzą się liczne pierwotniaki. Skład drobnoustrojów żwacza zależy od wieku zwierzęcia, pH treści żwacza, rodzaju paszy, częstotliwości żywienia, fizjologicznego stanu organizmu – ciąża i laktacja.
Bakterie trawią głównie węglowodany (włącznie z celulozą), tłuszcze i białka. Zarówno bakterie, jak i pierwotniaki odgrywają istotną rolę również w syntezie białka. Ich organizmy przedostają się do trawieńca i dalej do dwunastnicy, gdzie zostają strawione przez enzymy żołądkowe i trzustkowe. Wartość biologiczna białka mikrobiologicznego jest znacznie wyższa niż białka większości pasz roślinnych. W zależności od skarmianej paszy i warunków panujących w żwaczu, 50–90% białka trafiającego do dwunastnicy to białko mikroflory, zaś pozostała ilość to nierozłożone w żwaczu białko pobranej paszy.
Wszystkie bakterie w żwaczu mają zdolności fermentacyjne
Wykorzystanie znajomości składu i liczby bakterii w żwaczu do oceny tra...